maandag 26 september 2011

Het Heempark : de zon om te koken was er !


De demo in het Heempark, eindelijk.  En de zon was er.  De mensen ook.





Wat mogen we van deze dag onthouden ?  Wel, in de eerste dat er een aantal gemotiveerde mensen zijn die de principes van koken met de zon aan kinderen willen doorgeven.

Super dus.

We hebben ons ook laten vertellen dat er nu gewerkt wordt aan auto's op windenergie.  Dat zou géén grap zijn.  Als dat zo is, tof.

En we onthouden vooral ook, dat we supporters hebben :-)  Hoera driewerf.

Maar ook dat onze toestellen zo buitenaards zijn, dat sommigen ze niet eens waarnemen :-)

vrijdag 16 september 2011

Demo koken met de zon in het Heempark op 25 september

Zelfs als het pijpestelen regent demonstreren we onze kooktoestellen op 25/9/2011

ter gelegenheid van de Viering 20 jaar Heempark (met medewerking van Velt Genk)

uiteraard in het  Heempark Genk (Hoogzij 7) van 14 tot 17 uur.

Welkom !


Grotere kaart weergeven

woensdag 14 september 2011

Koken met de zon in het groene Venetië

De zonnekok wil ook wel eens in alle rust gebakken worden, zo dacht ik, rust hebben we zowiezo dringend nodig, en weg van alle lawaai van deze dolgeworden wereld richting nog meer zon alsjeblief.

Als je al 40 jaar een biotuin hebt, dan is het ook niet verwonderlijk dat je op zoek gaat naar een ecologisch verantwoorde kampeerplaats.  Die hebben we gevonden, Camping La Venise Verte, in het geklasseerde natuurgebied van de "Marais Poitevin".  De viersterren-camping is Europees als ecologisch erkend.



Wat heeft dat nu te zien met koken met de zon ?  Wel, uit de gesprekken met de vanzelfsprekend sympathieke dame bleek, dat ze twee zonneovens gekocht had, maar dat ze niet goed wist hoe ze die moest bedienen...  

Dat wou ik dan met haar wel even bekijken, en tot mijn grote verbazing haalde ze net het model uit, waar ik al jaren mee werk : de Sun Cook.  Zij was van plan die te gebruiken voor haar restaurant, en ook later wou ze die aanbieden in elk verhuurde chalet.


Dan was ik net even weggelopen van mijn zonneoven ...

Hoe dan ook, niet alleen de camping, maar ook het natuurgebied is een bezoekje waard.  Wil je een paar foto's zien van de omgeving, dan klik je hier.

Een voorbeeldje :


woensdag 7 september 2011

De absoluut goedkoopste ideeën met de energie van de zon

America, America...  Twee kennissen zijn onlangs (midden augustus) uit de verenigde staten teruggekeerd.  De ene zocht het paradijs op aarde, de andere is een Amerikaanse, die elk jaar een maand vakantie in haar geboorteland doorbrengt.

Alle twee waren ze in schoktoestand.  Omdat het daar economisch zo slecht gaat.  In Amerika - maar ook in België - krijgen de rijken zo'n schrik om wat er te gebeuren staat, dat ze erom smeken om belastingen te mogen betalen.

Maar ook uit Amerika komen goede ideetjes over hoe je in tijd van crisis erdoor kunt komen.  Zo'n verzameling vind je op www.KnowledgePublications.com

Als je wil lezen over hoe je een zonneoven voor 20 broden kunt maken voor 9 $ (pakweg 7 €), dan surf je naar :

Sunshine to dollars


De toestellen zijn een beetje slordig afgewerkt, maar voor die prijs ...

woensdag 31 augustus 2011

Dit was augustus 2011 voor het koken met de zon


Drie zeer goede dagen en 5 kwakkel-dagen.  Dit maakt dan in het totaal sinds begin maart : 46 zeer goede dagen en 24 zozo dagen.  Voor een optimist heet dat dan in totaal 70 werkbare dagen.

Maar er komen dus nog 3 mogelijk goed werkbare maanden aan :-)



We onthouden dat we in augustus een nieuwe zelfbouw-koker in dienst genomen hebben.

En wat hebben we zo gemaakt ?

2 broden
1 citroencake
5 kaneelcakes om in te wecken (in één keer in de oven)
zuurvlees
paëlla
gepocheerde eieren in de oven
2 x tomatensoep (mjam !)
+ in totaal een 10-tal liter water voor koffie, thee of afwas

Er wag geen tijd voor culinaire hoogstandjes, daarvoor was er véél te véél te véél werk in de tuin.  We kijken uit naar de volgende maanden.

vrijdag 26 augustus 2011

Chemtrails en koken met de zon

Wordt het te warm ? Een dagje met risico op meer dan 30 ° C ?  Dan bestaat ook het risico op chemtrails.  Vliegtuigen laten normaal strepen na, condens, maar condensstrepen verdwijnen heel snel, en de chemtrails van de vliegtuigen blijven eindeloos hangen.

Hier een voorbeeld van lokale chemtrails op de foto :



Zelfs Wikipedia kent chemtrails.  Er zitten chemicalien als aluminium en boor in en je moet niet verschieten als je de dag nadien last hebt van hoest of van een ruwe keel.

Chemtrails maken dat de zon niet zo schroeiend toeslaat, maar niemand weet waarom dit spul uit de vliegtuigen gespoten wordt.

Voor iemand die kookt met de zon zijn chemtrails ook een vloek, want de temperatuur gaat dan toch met zo'n tiental-twintigtal graden omlaag.  De instraling wordt onregelmatig en je moet met langere kooktijden rekenen.


De reflectie ziet er dan ook maar matjes uit ...

zaterdag 20 augustus 2011

Hoe kook ik een ei met de zon ?

Brownies tweede maal.  Héél goed, en toch : ze hadden nog een 10-tal minuutjes langer gemogen - ze zijn ietwat teruggezakt.



Tot daar de reparatie van de vorige keer.  Nu gaan we eitjes maken met de zonne-oven.  En hoe gaan we dat doen ? Very British ...


Het worden gepocheerde eitjes in de daarvoor specifieke potjes.  Die worden eerst ingevet.


Dan de eitjes erin en een paar stukjes kaas erop.  Deze keer géén bieslook.


De dekseltjes worden erop geschroefd en ze gaan dus deze keer niet in de bain-marie, maar in de zonne-oven.


Vijfendertig minuten bij honderdveertig graden en klaar is kees.  We merken dus dat de potjes er wat langer over doen om te verwarmen...  Lekker !!!

woensdag 17 augustus 2011

Analyse van een weerbericht voor de zonnekok

Eindelijk weer een heerlijk zonnetje.  Vandaag voor het eerst dit jaar : brownies !



Het experiment lukte maar half : een ferme opeenvolging van wolken heeft het bakproces net op het slechtste moment stilgelegd.  Pech, alhoewel de brownies best lekker waren - écht volwassen zagen ze er niet uit.

Bakken van brood, cakes, brownies, muffins, stokbrood of wat ook : je moet zeker zijn van ononderbroken zon.  En hoe weet je dat met zekerheid ?  Je meteodienst van vertrouwen ...


En zo zie je hier dat er vandaag slechts 7 uren zon voorspeld waren, en ik had er dus beter moeten op letten.  OK, het is mogelijk dat alle bewolking enkel 's avonds komt opzetten ...

Maar als ik nu brood wil bakken, dan doe ik dat zaterdag.  12 uur zon, daar kan wellicht niets mis lopen.
Zondag en maandag lukt het vermoedelijk ook, maar vrijdag of dinsdag bijvoorbeeld moet ik wel gek zijn om een baksessie te plannen ...


12 uur zon ? Zou ik het toch aandurven om eens een "Pumpernickel" te proberen ? No risk, no fun !

maandag 15 augustus 2011

Dan maar nog wat theorie over koken met de zon

De rozen zijn aan de tweede bloei toe, een zee van dauwdruppels op het morgengras, herfstweer.

We hebben nu al een dertigtal glazen ingekookt zonder de zon ... jammer.  Nu ja, de lente was nu eenmaal "top" en onze "return on investment" komt niet in gevaar :-)

Met steriliseren en konfijten moeten we dus nog eventjes wachten...




Even terug naar het "gewoon" eten koken met de zon.  Wat kun je nu "snel" klaarmaken en wat vergt er meer tijd ?  Wat gaat er het snelst ? Welk gerecht lukt bij gesluierde zon of tegen de avond ?

Het antwoord is : vis. Vis bak je probleemloos bij 110 - 120 ° C, naargelang de vis 30-90 min.  Ook eieren, rijst, bladgroenten, fruit zijn snel gemaakt.  Cake en muffins gaan snel, maar de temperatuur moet wel tot 130-150 ° C hoog.

Wat is dan wat langzamer ?  Aardappelen, brood, soep, geweekte bonen, wortels en andere wortelgroenten.

En wat is het moeilijkst ?  Meerdere broden, niet geweekte bonen en linzen, grote stukken vlees en, vooral, ... water !

Dus als er even een opklaring dreigt, dan weet je waar je niet moet aan beginnen :-)