Nog een modelletje ? Ik heb net de smaak te pakken...
Eerst volgens het boekje : de pan moet op de platte stenen voorkant, daarvoor zijn die te dik, dat wordt hoogstens een warmhouder. Neen, daar moeten we iets anders op vinden.
De achterkant : leuk hoe de rook naar achter zou moeten ontwijken, maar ... er zijn te veel openingen tussen de stenen en het geheel is verrekt onstabiel. Metselen wil ik nu ook niet.
Dan maar improviseren : zo wordt het een stukje stabieler, maar tevreden ben ik nog niet.
De "kookplaat"-stenen kun je wegnemen om het vuur te starten, je kunt er nog andere gebruiken, dat is allemaal okee.
Maar toch, het ander "stoofje" is stabieler en eenvoudiger. Het heeft maar 8-9 minuutjes geduurd om 1 liter water aan de kook te krijgen ...
Ik zoek nog een paar gepaste stenen voor de afwerking voor ik het aan de tests ga onderwerpen. Mag zijn dat ik uiteindelijk een dertigtal stenen nodig heb. En die eerste steen mag geen gaatjes hebben...
Wordt vervolgd dus ...
donderdag 12 januari 2012
dinsdag 10 januari 2012
16 terrasklinkers en een paar takjes
Nog altijd geen zon ? Dan maar even iets uitproberen ... we halen eerst een paar stenen uit de kelder, 16 terrasklinkers en nog een paar andere, je weet nooit. In feite moet het al gaan met de eerste 16.
Eventjes anders stapelen en nog een paar accessoires en je ziet al waar ik naartoe wil :
Een beetje papier en wat houtsnippers ...
Aansteken en zorgen voor wat extra aanvoer ...
Het ziet er allemaal best mooi uit. Maar in het begin kan het wel wat roken ...
Het water kookt echter in géén tijd ...
Wat wou ik nu bewijzen ? Wel, dat het mogelijk is met héél weinig geld en héél, héél weinig hout te koken en dat buiten én zonder dat de zon schijnt.
Dit vuurtje heeft een naam, althans in het engels : de "Rocket Stove". Er zijn versies van de rocket stove die 80 % rendement halen, en daar willen we naartoe !
maandag 9 januari 2012
Wachten op de eerste èchte zon
Neen, voor deze week wordt het niks ...
Daarnet keek ik nog eens naar het weerbericht. Géén zon, wèl het warmste jaarbegin sinds 1860 of zo. Ik herinner me er niets van. En dus volgen we maar ons gevoel en ... we beginnen in de tuin.
Er moet toch ook iets zijn om gekookt te worden, niet ? Dus, onder toezicht van een lachende Helleborus en van een paar ondeugende sneeuwklokjes zaaien we de eerste spinazie, tuinkers en wat overschot van winterkervel.
Einde van de week zijn er worteldagen en dan zijn de radijsjes en de vroege wortels met wat ajuin aan de beurt. Die heb ik ooit al eens in december gezaaid, onder hoongelach van de buren ... maar de wortels waren wel in juni oogst-klaar !
Snel naar binnen ... het is weeral donker. De kachel aan en een plaatsvervangend zonnetje ...
Daarnet keek ik nog eens naar het weerbericht. Géén zon, wèl het warmste jaarbegin sinds 1860 of zo. Ik herinner me er niets van. En dus volgen we maar ons gevoel en ... we beginnen in de tuin.
Er moet toch ook iets zijn om gekookt te worden, niet ? Dus, onder toezicht van een lachende Helleborus en van een paar ondeugende sneeuwklokjes zaaien we de eerste spinazie, tuinkers en wat overschot van winterkervel.
Einde van de week zijn er worteldagen en dan zijn de radijsjes en de vroege wortels met wat ajuin aan de beurt. Die heb ik ooit al eens in december gezaaid, onder hoongelach van de buren ... maar de wortels waren wel in juni oogst-klaar !
Snel naar binnen ... het is weeral donker. De kachel aan en een plaatsvervangend zonnetje ...
Labels:
buitenkeuken,
hooikist,
koken met de zon,
koken op zonne-energie,
parabool spiegel,
paraboolkoker,
zelfbouw zonnekoker,
zelfbouw zonneoven,
zonnekoken,
zonnekoker,
zonneoven,
zonneoven bouwen,
zonneoven maken
vrijdag 23 december 2011
Wij wensen jullie een vrede-vol, vreugde-vol en zonnig 2012 !
2011 dooft zo langzaam uit.
Wat een jaar ...
Brengt 2012 nog meer licht ?
Dan vliegen we er weer in ...
Claire & Jan
Labels:
buitenkeuken,
hooikist,
koken met de zon,
koken op zonne-energie,
parabool spiegel,
paraboolkoker,
zelfbouw zonnekoker,
zelfbouw zonneoven,
zonnekoker,
zonneoven,
zonneoven bouwen,
zonneoven maken
zaterdag 10 december 2011
Opgewarmd eten enkel goed als opgewarmd met de zon
Als je nog nooit een biowortel gegeten hebt, en je eet er dan toevallig eentje, dan merk je daar niets van. Maar als je altijd bioworteltjes eet en dan plots eens een "normale wortel", dan merk je dat maar àl te goed.
Als je dikwijls eten uit de microgolf eet, dan merk je daar wellicht ook niets van. Maar als je nooit spul uit de microgolf eet en dan krijg je zonder je het weet in een restaurant iets wat met de microgolf gemaakt is (en je bent bio gewoon), dan zwelt je buik en merk je het uuuren lang.
Gezond eten is dus een hele opgave, je voert een culinair loopgravengevecht.
Opgewarmd is gif, zegt men soms. En ja, we kunnen dit bevestigen. Als ik me er niet aan hou, dan "loop" ik dikwijls de waarheid achterna. Maar het geldt enkel bij conventioneel gekookt en opgewarmd eten ...
Opgewarmd met de zon laat mij altijd met rust ...
Hoe kan dit nou ? Alles een kwestie van "levenskracht" in het voedsel.
En daarover later meer ...
Labels:
buitenkeuken,
hooikist,
koken met de zon,
koken op zonne-energie,
parabool spiegel,
paraboolkoker,
zelfbouw zonnekoker,
zelfbouw zonneoven,
zonnekoken,
zonneoven,
zonneoven bouwen,
zonneoven maken
woensdag 30 november 2011
Is koken met de zon gevaarlijk ? Nee toch ...
De paraboolkoker is anders dan de oven en, ik herhaal hier eventjes, de paraboolkoker is een vuur, en de zonneoven is een oven. Zijn die dingen nu gevaarlijk ? Koken = hitte, en dus ...
Nemen we eerst de zonneoven. De hitte wordt geconcentreerd in een ruimte, die zeer goed geïsoleerd is, dat moet ook, anders werkt het niet. Je kunt de oven zelfs bij de hoogste temperaturen overal aanraken, ook bovenop het glas (indien dubbel). De zonnestralen worden nergens buiten dit afgesloten ovengedeelte geconcentreerd, en er is dus geen gevaar.
Maar opgelet, van als je dit gedeelte, de oven dus, opent, dan komt je de volle hitte zeer snel tegemoet. En door de iets moeilijkere toegang dan bij een conventionele oven (een kleine vergrendeling) kun je best bij het openen al je handschoenen of je pannelappen gebruiken, en je kunt beter ook je gezicht vooreerst maar wegdraaien. Gevaarlijker dan een andere oven ? Niet echt, maar de eerste keer kan het zijn dat de hitte je toch verrast...
De paraboolkoker bundelt de zonnestralen in de open lucht, naar een brandpunt waar dan ook de temperatuur onmiddellijk, maar dan ook onmiddellijk zééér heet wordt.
Velen denken dat ze de hitte aan de spiegel kunnen voelen. Neen, de spiegel blijft koud, aan de voorkant evenals aan de achterkant. Het brandpunt, de houder voor pot of pan, wordt het heetst, maar er is ook een zone rond het brandpunt, waar de temperatuur hoger is. Om die hitte op te vangen moet niet alleen de bodem van je pot of pan zwart zijn, maar wel je gehele pot of pan. En zelfs het deksel.
Als je de paraboolkoker voor het eerst gebruikt, dan doe je dat best mét een zonnebril. Tenminste zolang je niet gewoon bent aan het spel van de reflecties blijft het regelen in de hoogte of in de breedte gevaarlijk.
En gevaarlijk is het ook als je niet gelooft dat het werkt. Ik vraag aan de ongelovigen om hun broek eventjes te laten zakken en op de houder plaats te nemen, kwestie van tenminste een blijvende indruk na te laten ...
Nemen we eerst de zonneoven. De hitte wordt geconcentreerd in een ruimte, die zeer goed geïsoleerd is, dat moet ook, anders werkt het niet. Je kunt de oven zelfs bij de hoogste temperaturen overal aanraken, ook bovenop het glas (indien dubbel). De zonnestralen worden nergens buiten dit afgesloten ovengedeelte geconcentreerd, en er is dus geen gevaar.
Maar opgelet, van als je dit gedeelte, de oven dus, opent, dan komt je de volle hitte zeer snel tegemoet. En door de iets moeilijkere toegang dan bij een conventionele oven (een kleine vergrendeling) kun je best bij het openen al je handschoenen of je pannelappen gebruiken, en je kunt beter ook je gezicht vooreerst maar wegdraaien. Gevaarlijker dan een andere oven ? Niet echt, maar de eerste keer kan het zijn dat de hitte je toch verrast...
De paraboolkoker bundelt de zonnestralen in de open lucht, naar een brandpunt waar dan ook de temperatuur onmiddellijk, maar dan ook onmiddellijk zééér heet wordt.
Velen denken dat ze de hitte aan de spiegel kunnen voelen. Neen, de spiegel blijft koud, aan de voorkant evenals aan de achterkant. Het brandpunt, de houder voor pot of pan, wordt het heetst, maar er is ook een zone rond het brandpunt, waar de temperatuur hoger is. Om die hitte op te vangen moet niet alleen de bodem van je pot of pan zwart zijn, maar wel je gehele pot of pan. En zelfs het deksel.
Als je de paraboolkoker voor het eerst gebruikt, dan doe je dat best mét een zonnebril. Tenminste zolang je niet gewoon bent aan het spel van de reflecties blijft het regelen in de hoogte of in de breedte gevaarlijk.
En gevaarlijk is het ook als je niet gelooft dat het werkt. Ik vraag aan de ongelovigen om hun broek eventjes te laten zakken en op de houder plaats te nemen, kwestie van tenminste een blijvende indruk na te laten ...
Labels:
buitenkeuken,
hooikist,
koken met de zon,
parabool spiegel,
paraboolkoker,
zelfbouw zonnekoker,
zelfbouw zonneoven,
zonnekoken,
zonnekoker,
zonneoven,
zonneoven bouwen,
zonneoven maken
dinsdag 15 november 2011
Ecologisch koken met de zon
Mie (vanuit Benin) : Mijn grootste bezwaar echter is dat er bij het 'zonne-koken' enkel 'Westers' materiaal gebruikt wordt. Ik ben dus nog steeds op zoek naar een alternatief om te kunnen koken met zwart afrikaans, sub-Sahara materiaal'
Groot gelijk heb je, als je je ergert over de materialen, die bij het zonnekook-proces gebruikt worden. Die wrevel had ik ook al, zo'n 9 jaar geleden ondertussen, als we ermee begonnen zijn. Eerst kochten we een paraboolkoker, die bestond wel enkel uit metalen delen, maar ik moest eerst een hele dag sleutelen om het ding in mekaar te krijgen. Mijn hersens kookten nog voor de kookpot.
Een paar jaar later kocht ik de oven, gelukkig uit het materiaal, waaruit ook de valiezen gemaakt zijn. Een goede oplossing omdat kartonnen en houten modellen heel dikwijls te maken hebben met vochtproblemen. Ondertussen gebruiken we de oven al 6 jaar, en vermoedelijk nog vele, vele jaren.
Er valt wel iets te zeggen voor de levensduur van die toestellen, ondanks hun tekortkomingen. Toch blijft het een feit, dat dit geen natuurlijke materialen zijn. Ondertussen ken ik een producent, daar staat een zonneoven in de startblokken, volledig gemaakt uit natuurlijke en zelfs ecologische materialen, maar daar mag ik nog niets van openbaren, het is namelijk nog geheim.
Maar goed, daarmee zijn de gebruikte materialen nog niet sub-sahariaans, en misschien kun je wel uit de Sahara wat zand halen om het glas te maken, toch blijf je met een probleem zitten, dat is duidelijk. Het gebruik van karton als grondstof, ook sub-sahariaans karton, leidt onvermijdelijk tot een korte levensduur. Het is voor ons wel belangrijk dat men die toestellen ter plaatse kan produceren en zo ook werk mogelijkheden schept.
Het karton-vraagstuk heb ik hier kunnen oplossen, ik gebruik schuimkarton (zie de pagina over zelfbouw). Fantastisch materiaal. Maar vermoedelijk weer niet sub-sahariaans. Ergens moet men ook het gewicht en de verplaatsbaarheid in acht nemen... Of men geeft ze een vaste plaats, eventueel voor een deel in de bodem ingewerkt... aha, dit brengt me trouwens op een ideetje ...
We hebben weinig info over wat daar bij jullie ter plaatse ter beschikking is aan materiaal, maar een materiaal wat "spiegelt" zul je wel altijd nodig hebben. Alhoewel, normaal gezien, er altijd betaalbaar materiaal kan gevonden worden.
Eigenlijk is er ook een "optische kant" aan de zaak. Men moet toch wel de juiste invalshoek van het licht kunnen berekenen of uitzoeken, aangepast aan de hoogte van de Afrikaanse zon - indien niet goed: géén rendement.
Verder moet men de manier van koken, de bereidingswijze van de gerechten nader bekijken. We hebben op TV gezien dat er schotels gemaakt worden, die vaak langere gaartijden nodig hebben op een zacht vuur, en dat krijg je maar moeilijk met een parabool : dat is quasi alles of niets, en dus vaak te hard en eerder voor vloeibare gerechten zoals soep. Dan is, vanuit onze ervaring, de oven een ideale oplossing...
Ook moet men zich afvragen op welk tijdstip van de dag de vrouwen koken, als het tegen de avond is heb je natuurlijk niet meer dezelfde power van de zon. Maar dat lossen wij hier op met een alternatieve versie van de oude hooikist, en we kunnen ons voorstellen, dat die met plaatselijk materiaal goed te verwezenlijken is.
Vandaar onze uiteindelijke vraag : welk type koker of oven zou je willen bouwen, en welk materiaal denk je te kunnen gebruiken ? Is een paneelkoker voldoende, of wil je een oven ? Welke recuperatie-materialen vind je daar ? We willen graag mee brainstormen.
Er zijn dus vele interessante aspecten aan het thema, en we willen graag helpen om een praktische oplossing te helpen tot stand te brengen. Eerst en vooral omdat de zon daar zo in overvloed ter beschikking is, en zeker omdat hout halen een belasting voor de vrouwen uitmaakt, en houtskool of hout kopen, vooral in de steden, vaak veel te duur is voor de mensen... Verder denken we dat het hele proces van omdenken via de vrouwen moet gaan, en zonder afbreuk te doen aan de tradities. Wellicht kan reeds in het basisonderwijs een aanzet gemaakt worden... Kwestie van anders denken, uit eigen ervaring weten we dat we even moet schakelen in ons brein, want ook voor ons was dit niet zo evident om de mogelijkheid om met de zon te koken als praktisch toepasbaar te "zien".
Labels:
buitenkeuken,
hooikist,
koken met de zon,
koken op zonne-energie,
parabool spiegel,
paraboolkoker,
zelfbouw zonnekoker,
zelfbouw zonneoven,
zonnekoken,
zonneoven,
zonneoven bouwen,
zonneoven maken
zaterdag 5 november 2011
De winter komt, tijd voor een boek : Kochen mit der Sonne (Duits)
November, november ... De winter komt eraan.
Wat zei ik daar ? Winter ? Gisteren 21 graad. Komt er nog wel een winter ?
In elk geval worden de dagen korter en dat wijst erop, dat er meer tijd vrij komt voor het lezen van een boek. En tijd om je zelfbouw-zonnekoker te knutselen. Toch ?
Een van de betere boeken over koken met de zon is verschenen in Duitsland :
Een behoorlijke portie theorie en praktijk, een mooi overzicht met wat er op de markt is, en voor wie het interesseert een KOMPLEET plan met boodschappenlijst voor de bouw van een kwalitatief ZEER goede zonneoven.
Echt goede boeken over koken met de zon zijn eerder zeldzaam, misschien schrijf ik er zélf nog wel eens een in het Nederlands. Heel veel boeken zijn jammer genoeg ook enkel gericht op de praktijk in Afrika, Californië, Mexico, enz. En dus gebruiken ze niet de toestellen, die we hier nodig hebben.
Dit boek is hierop een uitzondering, evenals "Du Soleil dans mon Assiette".
"Kochen mit der Sonne" kun je bestellen door op onderstaande link te klikken.
Wegens de goedkope levering en de goede beschikbaarheid koop ik mijn boeken meestal Amazon DE in Duitsland (ook de Engelse en zelfs Franse). Soms haal ik ze bij Amazon UK.
Zoals gezegd, kom je bij dit thema niet erg ver zonder "vreemde" talen. Gelukkig is de zon er voor iedereen ...
Labels:
hooikist,
koken met de zon,
koken op zonne-energie,
kookkist,
parabool spiegel,
zelfbouw zonnekoker,
zelfbouw zonneoven,
zonnekoken,
zonnekoker,
zonneoven,
zonneoven bouwen,
zonneoven maken
maandag 31 oktober 2011
En dit was oktober ... mooi afgerond !
Vandaag, de laatste dag van oktober, een straffe zon. Géén sluierwolken, géén vliegtuignevel.
En wat zegt onze parabool ?
In oktober heb ik de zonne-oven niet buiten gehaald en dat is wellicht een vergissing geweest. Voor brood en gebak is de piek té kortstondig geworden, zo dacht ik. Maar zie eens, zelfs in november halen we nog 6 uur zon !
Oktober was een supermaand met 9 goede en 3 iets minder goede dagen. Totaal voor dit jaar tot nu = 70-tal goede en een 30-tal mindere dagen, en daarmee hebben we de kaap van de 100 werkbare dagen nu al bereikt.
Dat zijn dus 27 % van het totale jaar, en er zijn nog 2 maanden te gaan :-) !!!!
En wat zegt onze parabool ?
Juist, 210° C ... en dus méér dan vele dagen in juli, augustus ... zo zie je maar. Dan maar "slasoep met koriander en peterselie" :
In oktober heb ik de zonne-oven niet buiten gehaald en dat is wellicht een vergissing geweest. Voor brood en gebak is de piek té kortstondig geworden, zo dacht ik. Maar zie eens, zelfs in november halen we nog 6 uur zon !
Oktober was een supermaand met 9 goede en 3 iets minder goede dagen. Totaal voor dit jaar tot nu = 70-tal goede en een 30-tal mindere dagen, en daarmee hebben we de kaap van de 100 werkbare dagen nu al bereikt.
Dat zijn dus 27 % van het totale jaar, en er zijn nog 2 maanden te gaan :-) !!!!
Labels:
hooikist,
koken met de zon,
koken op zonne-energie,
kookkist,
parabool spiegel,
zelfbouw zonnekoker,
zelfbouw zonneoven,
zonnekoken,
zonnekoker,
zonneoven,
zonneoven bouwen,
zonneoven maken
zondag 30 oktober 2011
Heliocentrisch - de zon als centrum
Wie had er dat gedacht ? De aarde draait rond de zon. Een paar honderd jaren geleden hadden ze je gefolterd had je het tegendeel beweerd.
En vandaag moeten we weer eens de klok terugdraaien omdat er mensen zijn, die het heelal naar hun voorstellingen willen doen draaien. Vanmorgen heb ik de kippen van onze overbuur moeten eten geven, en die keken me al heel verwijtend aan, omdat ik niet echt aan hun tijdsbesef tegemoet kwam.
Dan zie je duidelijk in hun blikken, dat het hen niet kan schelen, dat de werkgevers menen dat zo'n winteruur helpt om hun energiekosten naar omlaag te halen. De koeien, die op uur gemolken moeten worden, hebben er ook geen boodschap aan.
En ook de zonne-kok kan alleen maar bevestigen, dat de juiste zichtwijze voor ons aardbewoners heliocentrisch is, en dat het dus middag is, wanneer de zon haar hoogste stand bereikt heeft.
En vandaag moeten we weer eens de klok terugdraaien omdat er mensen zijn, die het heelal naar hun voorstellingen willen doen draaien. Vanmorgen heb ik de kippen van onze overbuur moeten eten geven, en die keken me al heel verwijtend aan, omdat ik niet echt aan hun tijdsbesef tegemoet kwam.
Dan zie je duidelijk in hun blikken, dat het hen niet kan schelen, dat de werkgevers menen dat zo'n winteruur helpt om hun energiekosten naar omlaag te halen. De koeien, die op uur gemolken moeten worden, hebben er ook geen boodschap aan.
En ook de zonne-kok kan alleen maar bevestigen, dat de juiste zichtwijze voor ons aardbewoners heliocentrisch is, en dat het dus middag is, wanneer de zon haar hoogste stand bereikt heeft.
Foto : pixelio.de
Labels:
hooikist,
koken met de zon,
koken op zonne-energie,
kookkist,
parabool spiegel,
zelfbouw zonnekoker,
zelfbouw zonneoven,
zonnekoken,
zonnekoker,
zonneoven,
zonneoven bouwen,
zonneoven maken
Abonneren op:
Reacties (Atom)