dinsdag 2 augustus 2011

@ Maman Verte

Natuurlijk laten we Maman Verte niet graag alleen met haar gewetensprobleem (zie haar reactie op mijn post van gisteren).

Omdat er hier een hartverscheurende keuze gemaakt moet worden, en omdat je zowel van de vraag en misschien ook van het antwoord iets op kunt steken, maken we er een aparte post van.

En wat vraagt Maman Verte :

En dus twijfel ik : ofwel maak ik een pentagon star met die bon-prix-folie, ofwel een zonne-oven, en bestel ik tegen volgend jaar ( iedereen heeft recht op 1 financiële uitspatting per jaar) een paraboolkoker....wat denk jij ? Wat zou ik doen ? Een oven maken met de folie of een Pentagon star maken met de folie ?????

Een zonneoven zèlf bouwen, dat kàn, maaaaar : 

Het is heel tijdrovend en moeilijk om een zonneoven in zelfbouw te maken, vooral wegens het probleem van de vochtigheid.  Er bestaan wel goede plannen, maar je kunt kartonnen modellen vergeten.  Je frustratie zou wel eens groot kunnen zijn, en dat willen we vermijden.

De zelfklevende reflectorfolie gebruiken (binnen)  in een oven, dat zal niet lukken, want de hitte en de vochtigheid weken het met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid weer los (bij een paneelkoker wordt de folie zelf niet warm !!).  De reflector kun je natuurlijk wel met de folie maken.

Wat is nu ideaal ?

1. Koop een zonneoven.  Daar ga je het meeste plezier aan beleven.  Het model wat ik gebruik kost zo'n 260 €, en een parabool kost al snel 199 € (een goede dan, uit geanodiseerd aluminium).  Zoveel verschil is dat niet.  Voor zo'n uitspatting moet Maman Verte zich dan wellicht even wenden tot de hogere machten.

2. Maak een parabool met de spiegelfolie.  Misschien moet je dan wel een rolletje bijbestellen.  Maar met de spiegelfolie zie ik dat zelf nu ook wel zitten.  Misschien is de DATS iets voor jou.  Zelf wil ik nu een snel uit elkaar neembare parabool van 180 cm doorsnee maken met die zelfde spiegelfolie.

3. Maak een Pentagon Star met gewone alufolie.  

Mediteer er misschien nog eens over, of kom eens langs ...


Oh happy day !

Klagen helpt !

Zéééévenentwintig graden en volle bak zon !  Zo zien we het graag.  Aan de slag !

Om 10 uur vanmorgen stellen we de nieuwe Pentagon Star op met de bedoeling 2 liter water aan de kook te brengen voor de afwas.  2 liter water, pas op, dit is niet niets.
 

Water is wat betreft de opname van warmte de moeilijkste klant.  Met de vorige Pentagon Star verwarmde ik meestal maximaal zo'n litertje.  En nu met de spiegelfolie 2 liter.  Overmoed ?


Neen, na een half uurtje verschenen de eerste kleine blaasjes en na anderhalf uur had ik kokend water.  Zonder pyrex-stolp of braadfolie rond de pot.  Dit is voor een zelfbouw zeeeeer goed.

Een paar wijzigingen heb ik aan de Pentagon Staar aangebracht : een koordje om de flap een betere vorm te geven en een gewicht (hier een rol kleefband), omdat het nogal stugge dikke schuimkarton zich nog niet in de gewenste plooi laat leggen.  Misschien komt dat nog wel.


Mooi.  Ondertussen bakken we nog een cake.  Ik hoor je al komen.  Alweer een cake.  Weliswaar nu een citroencake, het moet niet altijd kaneel zijn.


En wilden we niet ook meer brood bakken ?  Terwijl we op de parabool een pot Limburgs zuurvlees laten garen ...


En dat wordt nog een mooi brood ook : "Waldkorn", bruin met zuurdesem.


De resultaten :



De Leifheit - steriliseerbokaals hebben we weer bovengehaald.  Hiervan passen er 9 in de oven.  En nu maar duimen voor nog een paar dagen zon.

Duim alsjeblieft mee. Thanx !

maandag 1 augustus 2011

Koken met de zon : dit was de maand juli :-(

We zullen er maar geen woorden aan verspelen, juli was ronduit slecht met maar 2 goede en 3 minder goede dagen.  Goed voor 1 kaneelkoek, 1 x boontjes en 1 x broccoli.

Dit brengt het totaal van dit jaar op 43 ècht goede dagen.

We hopen dat augustus nog wat zon brengt, we hebben nog heel veel te steriliseren (ja hoor, dat gaat ook met de zon !) en we hebben ook heel wat tomaten om te drogen.

OK, als het weer slecht is, dan prutsen we maar wat rond, we moesten nog een nieuwe Pentagon Star met spiegelfolie afmaken.  Hier dan de stappen, eerst een vergelijk van het bovenstuk met alufolie en de nieuwe met de spiegelfolie :
                                         








Aha ! Het ei van Columbus ! Om dit model weg te zetten hebben we veel minder plaats nodig : gewoon opvouwen.

Vanmiddag was de zon eigenlijk veel te gesluierd om te kunnen testen.  Meer dan 125 ° C zaten er niet in.  Maar we zijn benieuwd, het ziet er veelbelovend uit.

Dan duimen we maar voor nog een paar goede maanden.   Niet dat we het slecht gedaan hebben tot hier toe : 10x soep, 9 x muffins, 5x omelet, 16 x thee of koffie, 16 volledige gerechten, 3-en-1/2 kg confituur, maar daartegenover staan "slechts" 4 broden.  Té weinig ...

maandag 18 juli 2011

Heeft er iemand de zon gezien ?

Het is herfst deze zomer...



De atmosferische omstandigheden jagen ons naar binnen en daar verandert de brede glimlach van onze weerman niets aan.  Dan lezen we maar een boekje ... wat inspiratie voor betere tijden.

Een van m'n eerste boekjes over koken met de zon wil ik jullie hier even voorstellen.  Weliswaar in het Frans. Van heel vriendelijke mensen met heel wat ervaring in de materie,  die behalve paraboolkokers en zonneovens trouwens ook een houtvuurtje gebouwd hebben, waarmee je om 1 liter water aan de kook te brengen, met maar 150 gr twijgen i.p.v. 1 kg hout de taak in 6 minuten klaar krijgt.


ISBN 2-9526327-0-7

"Du Soleil dans mon assiette" kan je ook bestellen op de site van de vereniging "Bolivia Inti Sud Soleil", je moet wel nogal ver doorklikken via "Agir".

Het boekje bevat hoofdzakelijk recepten en een goede introductie over koken met de zon.  Een vijftigtal zonnekook-receptjes lachen je toe...

woensdag 6 juli 2011

Snel, sneller, helemaal niet snel koken met de zon

Als je met de zon wil koken, dan ben je afhankelijk van een aantal variabelen.  Eerst en vooral de zon.  Die moet er namelijk zijn.  's Nachts wordt er niet met de zon gekookt.  Maar ergens heb ik gelezen, dat je 's nachts wel ijsblokjes kunt maken met de zonneoven ... Daarover later meer.

In het putje van de winter haal ik het ook niet in mijn hoofd om te willen bewijzen dat het toch mogelijk is om met de zon te koken.  Ik weet het, in de Himalaya doen ze het bij min 20 ...

We willen het plezant houden, maar zelfs dàn is het goed als je je optimaal kunt aanpassen aan de omstandigheden.

Voor alle duidelijkheid (een poging) zetten we hier eens al die variabelen op een rij :


De kwaliteit van de zon : 
groen : volle zon  oranje : gesluierde zon
rood :  bewolkt, maar met de zonne-oven mag dat tot 1/2 van de tijd


De stand van de zon :
groen : hoge zon  oranje : lage zon
rood : te lage zon,  je schaduw is langer dan jezelf


De wind :
groen : geen wind tot lichte bries  oranje : stevige wind
rood : orkaan, windhoos ...

De oriëntatie :
groen : pal naar de zon gericht, optimale hoogteinstelling
oranje : niet tijdig (al naargelang het toestel) uitrichten 
rood : koker staat achterste-voor :-)

Het type zonne-koker :
groen : de profikoker, de betere zelfbouwkoker, de paneelkoker met pot omgeven van pyrex of braadfolie
oranje : de goede zelfbouwkoker
rood : nog niet in het bezit van een zonne-koker

De kleur van de pot (pan, braadslee, bakvorm ...) :
groen : zwart
oranje : bruin, donkerblauw, donkergroen
rood : lichte kleur of metaal

De reflectie van de pot (pan, braadslee, bakvorm ...) :
groen : mat
oranje : blinkend
rood : reflecterend

De dikte van de pot (pan, braadslee, bakvorm ...) :
groen : dun
oranje : halfdik
rood :  dik

De grootte van de pot (pan, braadslee, bakvorm ...) :
groen : klein
oranje : middel
rood : groot

Het aantal potten voor dezelfde hoeveelheid voedsel : 
groen : een pot enkele kleine potten zolang het kookvlak niet vol is
oranje : één pot te groot voor de te koken hoeveelheid 
rood : de pot is te groot voor het kookvlak

De grootte van de te koken stukken :
groen : kleine stukken
oranje : middelgrote stukken
rood : te grote stukken voor de pot :-)

De hoeveelheid te koken materiaal (het eten dus...) :
groen : kleine hoeveelheid
oranje : gepaste hoeveelheid
rood : kan niet allemaal in de pot :-)

De hoeveelheid water wat gebruikt wordt of vrijkomt :
groen : weinig water, zelfs géén water voor hardgekookte eieren
oranje : half zoveel water als in de conventionele keuken
rood : evenveel water als in de conventionele keuken

De motivatie :
groen : je ogen schijnen even sterk als de zon, als je kunt koken met de zon
oranje : moet ik nu weer die toestellen naar buiten slepen ...
rood : ik betaal liever nog een rekening van de elektriciteitsmaatschappij

Zo, en nu aan de kookpot !



zaterdag 2 juli 2011

Dit was de maand juni

Niet zo wild, zou ik zo zeggen.

Er waren in juni 8 goede en 2 minder goede dagen, en dus 10 dagen, waarvan 9 gebruikt.

Goede dagen in 2011 tot hiertoe : 41 + 8 = 49.  Nog eens zoveel en we kunnen tevreden zijn ...

Wat hebben we in juni gemaakt ?

5x soep
4x muffins
5x omelet
2x cake
6x thee/koffie
2x gebakken aardappelen
1x hele kip
1x spek
1x vol-au-vent
1x erwten
1x wortels
1x antipasti (3)
1x kumquatsgelei
3x resten opgewarmd

Juni had wat beter kunnen zijn, maar waren we niet al tè verwend geraakt ? Onze sinaasappel-boom is verder optimistisch ...

dinsdag 28 juni 2011

Dan toch maar een klassieker bij 32 graad

De wortels moesten eruit.  We hadden een zaairij aangevuld met wat wortels, maar die moest nu plaatsmaken voor de volgende kweek.

OK we hebben worteltjes, erwten ook al, die associatie zit in onze genen.  Aardappeltjes ook, vers uit de grond.  Na al die jaren tuinieren valt het nu pas op dat alle staakbonen zich rechtsdraaiend naar boven bewegen.  Maar dat is nu bijzaak.

Het wordt dus klassiek vandaag : erwten en worteltjes, en we doen er spek bij.  Maar voor de middag eerst een paar bio versnaperingen met pikante sausjes en een alcoholvrije anijsdrank.  Om de warmte te verslaan.


De hitte verslaan met de hitte.  En dus eerst wat heet water voor de Turkse appelthee, een aanrader bij dit weer.


Ondertussen een paar muffins bakken, er komt nog bezoek.  Je ziet het aan het resultaat, enkele muffins zijn bruiner dan de andere.  In het vervolg zullen we de plaat keren voor we ze eruit nemen.


Hier dan de spiesjes voor 's middags.


De wortels ...

De aardappelen ...

De erwten ...

Het spek ...

Dille en korianderzaadjes worden toegevoegd ...


De gekookte aardappels in schijven, met de erwten en wortels er bovenop ...


Let wel, de wortels hadden we al warm gehouden in de hooikist.  Hier dan het resultaat :


Was het nu zo'n prima zonne-kookdag ?  De middagzon was lichtjes gesluierd,  de Sun Cook oven haalde leeg net geen 170 °C.  Goed, maar er zijn nog betere dagen.  Nodig ? Helemaal niet, koken met de zon werkt ook bij veel lagere temperaturen.  Alleen voor brood is het toch wel aan te raden, dat je leeg om en bij de 150° C haalt.  Brood bakken doe je dus best op het uur van de middag.

zondag 26 juni 2011

De zon heeft zich aan de afspraak gehouden en liet ons koken

Het leek alsof we nu al weken geen zon meer gezien hadden.  De toestellen stonden te treuren in de garage.  Maar vandaag moést de zon schijnen.  Liefst al voor de middag.  En dat deed ze dan ook...

De demonstratie zonne-koken in Hengelhoef was een succes mede door het zeer grote aantal bezoekers voor het 40-jarige bestaan van Limburgs Landschap vzw, door de puike organisatie, en door de verrijzenis van de zon.


Claire en ik hebben mogen praten met meer dan 100 geïnteresseerden.  Veel meer dan we ooit gedacht hadden.  We hadden maar net genoeg folders mee.  Behalve een paar foto's en een filmpje hebben we niet eens de tijd gehad om het hele gebeuren te documenteren.  Maar de pers was er ook ...

Gekookt werden zeer lekkere brandnetelsoep en boskruidenomeletten door Gianmario Monachesi en we hebben tussendoor ook een lading muffins gebakken.  Die hadden wel wat last van een "groeistilstand", want de zon hield het voor een tijdje voor bekeken.


We bewerken het filmpje nog.  Morgen wordt het een prachtige dag met volop zon.  Goed voor bruisende creativiteit ... en goed voor de statistieken :-)

En dus tot binnenkort met het verslag ...

woensdag 15 juni 2011

Demonstratie koken met de zon in Houthalen


De Limburgse media interesseren zich nog steeds voor het koken met de zon.  Er verscheen verleden weekend een artikel in het gedeelte :
Met dank aan Chris Nelis.

Op 26/6 zijn we vanaf 11:30 uur op de "Terug-naar-toen" - dag in Hengelhoef.  Een evenement naar aanleiding van 40 jaar Limburgs Landschap.

Gianmario Monachesi, een bekende Italiaanse kok, die les geeft voor verschillende verenigingen, haalt er ingrediënten uit het bos en kookt die dan met de zon - als de zon schijnt natuurlijk.

Als de zon niet schijnt, dan kookt Gianmario op gas.  Als de zon niet schijnt, dan worden de zonnekook-toestellen in de stand opgesteld, en dan zullen we een zonnige uitleg proberen geven over hoe we daarmee nu werken.  Aan de kinderen wordt ook gedacht.

Dit en nog veel meer gaat allemaal door in domein Hengelhoef bij de boerderij (bezoekercentrum/ontmoetingscentrum), Hengelhoefdreef 6 (een zijstraat van de toeristische weg).

Hier de links naar het evenement :
Limburgs Landschap vzw
Ontmoetingscentrum


Grotere kaart weergeven