dinsdag 28 juni 2011

Dan toch maar een klassieker bij 32 graad

De wortels moesten eruit.  We hadden een zaairij aangevuld met wat wortels, maar die moest nu plaatsmaken voor de volgende kweek.

OK we hebben worteltjes, erwten ook al, die associatie zit in onze genen.  Aardappeltjes ook, vers uit de grond.  Na al die jaren tuinieren valt het nu pas op dat alle staakbonen zich rechtsdraaiend naar boven bewegen.  Maar dat is nu bijzaak.

Het wordt dus klassiek vandaag : erwten en worteltjes, en we doen er spek bij.  Maar voor de middag eerst een paar bio versnaperingen met pikante sausjes en een alcoholvrije anijsdrank.  Om de warmte te verslaan.


De hitte verslaan met de hitte.  En dus eerst wat heet water voor de Turkse appelthee, een aanrader bij dit weer.


Ondertussen een paar muffins bakken, er komt nog bezoek.  Je ziet het aan het resultaat, enkele muffins zijn bruiner dan de andere.  In het vervolg zullen we de plaat keren voor we ze eruit nemen.


Hier dan de spiesjes voor 's middags.


De wortels ...

De aardappelen ...

De erwten ...

Het spek ...

Dille en korianderzaadjes worden toegevoegd ...


De gekookte aardappels in schijven, met de erwten en wortels er bovenop ...


Let wel, de wortels hadden we al warm gehouden in de hooikist.  Hier dan het resultaat :


Was het nu zo'n prima zonne-kookdag ?  De middagzon was lichtjes gesluierd,  de Sun Cook oven haalde leeg net geen 170 °C.  Goed, maar er zijn nog betere dagen.  Nodig ? Helemaal niet, koken met de zon werkt ook bij veel lagere temperaturen.  Alleen voor brood is het toch wel aan te raden, dat je leeg om en bij de 150° C haalt.  Brood bakken doe je dus best op het uur van de middag.

zondag 26 juni 2011

De zon heeft zich aan de afspraak gehouden en liet ons koken

Het leek alsof we nu al weken geen zon meer gezien hadden.  De toestellen stonden te treuren in de garage.  Maar vandaag moést de zon schijnen.  Liefst al voor de middag.  En dat deed ze dan ook...

De demonstratie zonne-koken in Hengelhoef was een succes mede door het zeer grote aantal bezoekers voor het 40-jarige bestaan van Limburgs Landschap vzw, door de puike organisatie, en door de verrijzenis van de zon.


Claire en ik hebben mogen praten met meer dan 100 geïnteresseerden.  Veel meer dan we ooit gedacht hadden.  We hadden maar net genoeg folders mee.  Behalve een paar foto's en een filmpje hebben we niet eens de tijd gehad om het hele gebeuren te documenteren.  Maar de pers was er ook ...

Gekookt werden zeer lekkere brandnetelsoep en boskruidenomeletten door Gianmario Monachesi en we hebben tussendoor ook een lading muffins gebakken.  Die hadden wel wat last van een "groeistilstand", want de zon hield het voor een tijdje voor bekeken.


We bewerken het filmpje nog.  Morgen wordt het een prachtige dag met volop zon.  Goed voor bruisende creativiteit ... en goed voor de statistieken :-)

En dus tot binnenkort met het verslag ...

woensdag 15 juni 2011

Demonstratie koken met de zon in Houthalen


De Limburgse media interesseren zich nog steeds voor het koken met de zon.  Er verscheen verleden weekend een artikel in het gedeelte :
Met dank aan Chris Nelis.

Op 26/6 zijn we vanaf 11:30 uur op de "Terug-naar-toen" - dag in Hengelhoef.  Een evenement naar aanleiding van 40 jaar Limburgs Landschap.

Gianmario Monachesi, een bekende Italiaanse kok, die les geeft voor verschillende verenigingen, haalt er ingrediënten uit het bos en kookt die dan met de zon - als de zon schijnt natuurlijk.

Als de zon niet schijnt, dan kookt Gianmario op gas.  Als de zon niet schijnt, dan worden de zonnekook-toestellen in de stand opgesteld, en dan zullen we een zonnige uitleg proberen geven over hoe we daarmee nu werken.  Aan de kinderen wordt ook gedacht.

Dit en nog veel meer gaat allemaal door in domein Hengelhoef bij de boerderij (bezoekercentrum/ontmoetingscentrum), Hengelhoefdreef 6 (een zijstraat van de toeristische weg).

Hier de links naar het evenement :
Limburgs Landschap vzw
Ontmoetingscentrum


Grotere kaart weergeven

maandag 13 juni 2011

Koken met de zon en zelfbouw zonnekokers

We hebben nu al wat goede ervaringen gemaakt met onze zelfbouw-experimenten.  Is het nog niet te vroeg om nu al conclusies te trekken ?



De zon laat het in de laatste dagen wat afweten, het zijn echter normaal gezien de beste dagen, nu tot begin augustus, omdat de zon het hoogst staat, en de buitentemperatuur ook trouwens.

Maar één ding kan ik nu al met zekerheid zeggen : de eenvoudige paneelkokers à la CookIt of Fun Panel mogen dan wel hun plaats hebben in Afrika, Californië, India, China...  Hier bij ons zijn de omstandigheden tè onbetrouwbaar.  Ze hebben hier te lande gewoon de bèste aller dagen nodig.

De Pentagon Star maakt hierop een uitzondering.  Deze is relatief eenvoudig om zelf te maken, en de prestaties mogen er zijn, dit jaar zeker vanaf de maand mei.  Daarom hebben we die extra nagebouwd, met de bedoeling door het gebruik van schuimkarton en spiegelfolie nog een paar graden te winnen.  De met foto's geïllustreerde gang van zaken vind je hier.

Wil dit nu zeggen, dat je met zo'n Pentagon Star de wereld gaat veroveren ?  Volgens mij niet.  Het is op deze breedtegraden het beste wat je (gemakkelijk) zelf kunt maken : om ermee te experimenteren en om er enthousiast mee te worden. Zin naar nog méér zelfbouw, en je bent de engelse taal machtig ?  Dan klik je op deze link.  En vergeet niet ons een verhaal te doen van je experimenten.



Gebruik ik de zelfbouw dan wel zélf ?  Maar zeker.  Niet alleen omdat ik tezelfdertijd soms drie of vier toestellen tegelijk in gebruik heb, maar ik heb tevens ondervonden dat het héél handig is als er telkens ook een pot water te warmen staat, al is het alleen al voor de afwas.

Ik experimenteer zelf ook zeer graag, maar als je op een AANGENAME manier wil koken en wel zodanig, dat je het eerder SPANNEND vindt en er zelfs NAAR UITKIJKT om met de zon te koken, dan moet je wel een paar centjes uitgeven, vrees ik.   Het gebruiksgemak en de levensduur, mijn toestellen zijn 8 en 5 jaar oud ... kwaliteit heeft zo zijn prijskaartje.

Maar als je ziet hoeveel geld er uitgegeven wordt om zo'n stinkende high-performance barbecue in de tuin neer te poten, dan is het CO2-neutrale zonne-koken relatief goedkoop.

En weet je wat anders ook een leuk voordeel is : in de hitte van de zomer moet je niet in een oververhitte keuken staan ...

dinsdag 7 juni 2011

Hoe krijg je nu in godsnaam antipasti met de zon gekookt ?

Zonnekoken mag dan bijna niets anders als voordelen hebben, en dat is ook zo, er is toch nog altijd een probleem waar je altijd rekening moet mee houden : spatten.

Zowel op de parabool als in de oven zijn spatten geen bron van vreugde als je die moet opkuisen.  Ze zijn soms heel hardnekkig, en je verliest er heel veel tijd mee.

Dus ga je zoveel mogelijk de pot, de pan, de braadslee van een passend sluitend deksel voorzien, zodat er geen spatje wegkomt.  Maar goed, dan kan de stoom niet weg, en soms wil je dat en soms wil je dat niet.  En vooral : je ziet niet meer wat er gebeurt.

En op de parabool is dat geen probleem, je kijkt bij voorzichtig opgeheven deksel.  In de oven kun je niet zomaar de oven even open maken, want dan verlies je teveel waardevolle warmte, zeker op het einde van het proces.

En dus grijpen we voor de antipasti naar onze braadfolie,  10 meter op een rol en dus snijden we er een stuk af.  Dat kan later opnieuw gebruikt worden, tot 10 keer, want we snijden het niet kapot zoals een braadzak (gebruik NOOIT gewone plastiek !!!).



En zo kunnen we blijven monitoren wat er gebeurt, zonder de oven te moeten openen.  Mooi zo !

Hier nog eens onze braadfolie :


Wat de braadzakken betreft - dat zijn de zakken uit braadfolie, gereed om een kip of kalkoen in te steken, die je ook bij conventioneel koken gebruikt.  Populair zijn die zakken niet meer hier te lande.  We vinden ze wel nog in Duitsland, de "Brat Beutel" van "Toppits".

Wordt er hier in België soms niet meer normaal gekookt ?  Hier vind je enkel de microgolf-variante van de folie.  Bah !

donderdag 2 juni 2011

Nog meer potten en pannen voor het koken met de zon

Er is bezoek aangekondigd, en dus werd er gisteren en vandaag veel aandacht besteed aan zoetigheid.  Behalve soep, gebakken aardappelen, vol-au-vent en een paar liter water gingen er 2 ladingen muffins, een cake en kumquats-gelei (van eigen oogst) door de oven.




Maar gisteren was het ook een heuglijke dag, want we waren zeer tevreden met onze boodschappen.

We vonden een stomer-pot, ook goed voor pasta, asperges, noem maar op.  En we vonden ook een goed universeel deksel voor pannen, in het zwart alsjeblief, en dus ook perfect voor op de parabool.



En vooral vonden we het nodige karton en schuimkarton voor onze zelfbouw.  We starten vermoedelijk volgende week.



Nog een berichtje voor Maman Verte, die het zonnekoken ook graag aan kinderen wil doorgeven : kijk eventueel mijn posts na van 6 mei en van 13 mei.  Succes !

dinsdag 31 mei 2011

Dit was de maand mei 2011 voor de zonne-kok

De zonnigste lente aller tijden ... en uitgerekend vandaag, de allerlaatste dag van mei, regent het "werkelijk" - voor de eerste keer hier in 2 maand.  Er zijn heel wat nieuwbakken vogeltjes hier in de haag die nogal opkijken, denk ik.  Nooit gezien ...

Er waren in mei 11 zeer goede dagen, 6 zozo dagen, en 10 dagen daarvan hebben we benut.  Voor 2011 zijn dat dan in het totaal 30 + 11= 41 prachtige dagen.

Wat hebben we dan allemaal met de zon kunnen koken en bakken ?

3 kg aardbeienconfituur en 2 x 3 potjes rozenconfituur
1 risotto met zalm en asperges
1 soep van waterkers met aspergevocht
3 x muffins en 1 x kaneelcake
2 speltbroden en 1 krentenbrood
1 x aardappelen gekookt en 3 x aardappelen gebakken
2 x kippeboutjes, waarvan 1 x in braadzak
1 soep "caldo verde"
1 x spaghetti en 1 x spaghettisaus
2 x groenten mediterraan
1 x tajine lam
3 à 4 liter water voor diverse dranken en bereidingen
en ontelbare malen restjes opgewarmd

De receptjes ?  Die staan niet alleen in dit boek, maar die vind je ook hier !


Opgelet : de geplande demo op 3/6 gaat NIET door, er komt er wel een eind juni !

En mocht je het nog niet gezien hebben, hier onze 8 minuutjes bij TVL Nederland.

zondag 29 mei 2011

Vragen van lezers over potten en pannen en meer ...

Voor sommige mensen is het misschien moeilijk om te vatten dat de zonne-kookprocessen anders lopen dan bij koken op gas of elektriciteit... eerlijk waar, ook ik heb daar in de aanvangsperiode zo mijn bedenkingen bij gehad.  Er brandt niets aan, ook al gebruikt men beduidend minder water dan normaal - nu ja, wat is normaal ?

Als ik bvb. soep maak op de parabool, dan begin ik met ajuin in wat olie aan te braden, en dan gaat het verder, zoals anders, maar met minder water.  Dat vul je dan bij op het einde van de kooktijd.  Niets moeilijks dus...

Bij aardappelen kook je ook met zeer weinig water, het is bijna als stomen. Groenten bevatten zelf ook veel vocht en dat komt ook vrij bij het kookproces.

Onze potten zijn eerder van de goedkopere soort.  Mat zwart aan de buitenkant, of volledig uit zwart blik.  Geen dik staal om de kooktijd niet onnodig te verlengen, en men vindt hier en daar in de supermarkt of in de Aveve allerlei versies : kookpotten, braadpannen, braadslee, cake-vormen...

In de oven kan men eigenlijk ook de silicone bakvormen - die meestal blauwe en slappe dingen - gebruiken. De pot type mossel-kookpot is wel een goed voorbeeld, binnenkant kan die rustig wit zijn.

 

 

De handvaten verbranden evenmin als bij conventioneel koken, maar je moet wel altijd pannenlappen gebruiken, want heet worden ze wèl ! Bij de plaatsing op de parabool van een pan met steel moet die steel wèl naar voor gericht zijn, dan is hij uit het brandpunt.

We koken wel water, meestal op de Pentagon Star en gieten dan het al kokende water over de groenten... dat spaart tijd.

Voor de afwas kan men inderdaad ook water warmen met de zon, een prima idee van Maman Verte, we gaan dit ook toepassen... we hebben sowieso geen stroom-verslindende vaatwasser in huis !

Of het praktisch is voor een wasmachine weet ik niet, té ingewikkeld maak ik het liefst ook niet... de hoeveelheden die men dàn nodig heeft, die zijn daar ook veel groter. Voor een kleine handwas lukt het natuurlijk zeker.

Voor de liefhebbers van ludieke oplossingen : op de volgende foto zie je dat we het droogrek gebruikt hebben om de vers gemaakte pasta te drogen...

woensdag 25 mei 2011

Koken met de zon heet nadenken

Liep er weer een recordberichtje binnen op Google Nieuws : vandaag, 25/5/2011, staat het al vast dat dit de zonnigste lente is ooit.  Nog een record...

Maar dus eentje met een positieve zijde - ik spaar een hoop elektriciteit, en met een negatieve zijde - ik betaal me blauw aan sproei-water.  Maar zonder groenten geen koken !


Vandaag hebben we erwten en worteltjes gemaakt op de parabool, heel klassiek.  We trokken een in de weg groeiende aardappelplant uit en kijk, er hingen heel veel mooie knolletjes aan.


En dus gingen de erwtjes en de worteltjes in de hooikist, en de aardappelen met héél weinig water op de parabool.  Nog geen 15 minuutjes later waren ze gaar.


Ondertussen bereidden we twee broden voor, speltbroden.  De eerste was echter nog niet helemaal doorbakken, en de tweede was al gerezen.


En toen gingen we in de fout : we dachten dat we de twee broden dan samen in de oven konden steken.  Maar de temperatuur zakte té veel en het ene brood kon niet meer verder doorbakken, en het tweede kwam niet in vaart.  En dus hebben we het eerste even laten doorbakken in de gewone oven.

En wat hebben we dus geleerd vandaag ?
Haast en spoed zijn zelden goed ...
Volgende keer meer tijd voorzien tussen de twee broden dus.
En nàdenken doe je beter vooraf.