Zelfbouw                                                   De "Pentagon Star"

1 verhuiskarton
1 rol alufolie
1 busje houtlijm
een paar koordjes en knijpers ...We hebben een karton gekocht, 119 x 75 uitgevouwen, die normaal gezien een doos zou moeten vormen van 80 x 40 grondvlak, met een hoogte van 36 cm (de maten zijn afgerond).  Prijs 3,24 €, maar je kunt er wellicht zo een gratis vinden in de supermarkt.  Ideaal is eigenlijk een karton voor een doos met als grondvlak 350 x 500 mm. De afmetingen mogen dus ook wel afwijken. Hiermee willen we dus een Pentagon Star maken.

Parallel hiermee heb ik twee platen schuimkarton gekocht van 100 x 70 cm. En daarmee ga ik eveneens een Pentagon Star maken.  Dit schuimkarton heb ik reeds gebruikt voor de CookIt en de Fun Panel, die daardoor ietsje kleiner waren dan de standaard afmeting.  5,59 € per stuk en dus 11,18 € samen.De nieuwe, fantastische (hoop ik), super-reflecterende folie, waarvan ik 2 rollen besteld heb (150 x 50 cm - 19,80 €), die komt op het model in schuimkarton.  Voor het ander model heb ik de radiatorfolie (3,80 €) al liggen.

Voordelen van het karton : gratis tot goedkoop en plooit gemakkelijk
Nadelen van het karton : gevoelig voor vocht
Voordelen van het schuimkarton : mooi stijf, ongevoelig voor vocht, superlicht 
Nadelen van het schuimkarton : duurder, eens ingedrukt is het blijvend ingedrukt en dus moeten we voorzichtig zijn, plooien moeten liefst voor-ingedrukt gemaakt worden (zien we later wel), het afgewerkt model is windgevoeliger.

De zelfklevende spiegelfolie is aangekomen.  Als je zo de rol ziet liggen naast de reeds geplakte alufolie, dan zie je zo dat de reflectie om een veelvoud effectiever zal zijn.

De vele kreukels van de alufolie zorgen voor diffusie van het licht.  Als je radiatorfolie gebruikt, dan ligt de kwaliteit zo tussen deze twee in...


Zo ziet een paneel met spiegelfolie eruit.  Maar tenzij je 3 handen hebt, is het aan te raden om een vriend of voorbijganger uit te nodigen ...


De rest lees je hier ...En tegen de winter heb ik nog een interessant project : de ASSC.  Dit staat voor de All Season Solar Cooker, ontworpen door de man met de zonnigste naam van de hele zonne-koker-zelfbouw-scene : Jim La Joie.

Wil je het project al zien of maken ? Hier is, weliswaar in het engels, de site van ASSC.

Veel plezier ermee ...