zaterdag 2 juni 2012

Staat de zonneoven in de juiste stand ?


Op de foto onderaan zie je aan de rechterkant van de zonneoven een lichtblauw vreemd voorwerp :


Eigenlijk een soort mini-zonnewijzer.  Het is een op en neer draaibaar plaatje - om de hoogte van de zon te kunnen volgen - waarop haaks in het midden een lipje staat, dat als zonnewijzer dient.


Oorspronkelijk zie je van de markeringen niet veel, maar die zijn er dus wèl.  Daarom heb ik ze hier aangedikt.  Het zijn weldegelijk de uren die hier worden aangegeven, van 1 tot 4 uren.


De schaduw toont aan of de oven al dan niet pal op de zon gericht staat.  Geen schaduw heet dan ook perfect uitgericht.  Schaduw naar rechts heet de zon is al voorbij, je kunt beter terug uitrichten (tenzij je de temperatuur opzettelijk lager wil houden).  Schaduw naar links heet, de zon moet er nog een bepaalde tijd over doen, voordat ze een maximale instraling gaat krijgen.  En juist die stand kun je gebruiken om je oven zo uit te richten, dat je hem een paar uur alleen kunt laten tijdens je boodschappen bvb.


Voor wie zich zo'n plaatje zèlf wil maken, het lipje meet 3 cm, het plaatje zelf is 11 cm lang en de markeringen staan respectievelijk op 0,7 - 1,6 - 2,9 - 5,1 cm van het midden.

Vergeet niet, als je je boodschappen gaat doen, om ook de stand van de spiegel hoger te zetten.  Daar bestaat weliswaar geen latje voor, want die maximale hoogte van de zon varieert natuurlijk sterk tussen lente, zomer, herfst.  Misschien kun je het voor jouw breedtegraad geldende zomermaximum ergens aanduiden,   en eventueel ook de maxima voor de zonnewenden.  Maar met wat ervaring lukt het zeker ook zonder markeringen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten