zondag 1 mei 2011

Onze buitenkeuken

Het is uit de vragen van de media in de laatste dagen gebleken dat er nood is aan wat meer uitleg over hoe de toestellen die we gebruiken wel werken.  We gaan daar graag op in.

Een eerste verduidelijking al voorweg : de zonneoven en de parabool zijn complementair en totaal verschillend.  De ene is de oven, de andere het vuur.

Het principe van de parabool is de concentratie van de zonnestralen in een brandpunt, waar dan de pot, pan, ketel komt.  Zoals we die in de normale keuken op het vuur zouden zetten.

Het vuur :


Het principe van de oven daarentegen is de accumulatie van de warmte.  De zonnestralen worden gevangen in een ruimte, de oven, waar zij door een zwarte bodemplaat omgezet worden in warmte.  Dat de warmte niet naar buiten kan, daarvoor zorgt een goede isolatie èn een dubbel glas, wat de stralen binnen laat en de warmte niet meer naar buiten.

De oven :In de oven komt alles wat ook in de normale keuken in de oven komt.  Ook brood en taart, cake of om het even welk ander gebak.

We willen nu niet zeggen, dat we geen brood kunnen bakken op de parabool, of geen soep maken in de oven.  Het is alleen veel praktischer, als je de beide toestellen hebt.  Het is de bedoeling dat we binnenkort een pagina op deze blog zetten met de recepten, en dan kunnen we meteen argumenteren waarom we welk toestel gebruikt hebben en wat het alternatief is.

Alles wat in de normale keuken kan, lukt ook met de zon.  In de praktijk echter zullen we vermijden dat er spatten gaan komen op de parabool bijvoorbeeld, dat wel, wegens het onderhoud achteraf.  En dus gaan we niet onmiddellijk frietjes bakken, tenzij we over echt aangepaste goed gesloten potten beschikken.

5 opmerkingen:

 1. Ik ben op zoek naar dergelijke zonnekokers en/of oven voor familie in Afrika. Wat kost zoiets en waar kan ik het vinden?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @Bert - voor Afrika heb je kokers nodig die vooral goed zijn in het vangen van de hoge zon. Die zijn voor hier dus niet aan te bevelen. Google eens op "HotPot", "CookIt", "Solar cookers international East Africa Office", "AltEner Solar Limited", "Solar Cookers for Africa"...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. beste Jan,
  waar kan ik een zonnekoker kopen in Nederland?
  bedankt
  Arend

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Harald Piontek

   Mail hierboven eens proberen. Of eens Googlen ...

   Verwijderen
  2. Harald Piontek : hpiontek@gmail.com

   Verwijderen