Opladertjes

Het mapje hier op de foto is in feite een samengevouwd set van zonnecellen.  Het ding is eigenlijk al een paar jaar oud en ik weet helemaal niet meer van welk merk het is.


Eenmaal uit mekaar zie je de paneeltjes.  De oorspronkelijke bedoeling van dit setje lag nu daarin, dat je daarmee de batterij van je auto of caravan op spanning kon houden, wanneer die langere tijd niet gebruikt werd.  Uitgangsspanning dus 12 Volt !


Standaard accessoire : een verbindingsbusje met een vrouwelijke 12 V stekker.  En dus goed om alles wat je in de auto kunt opladen direct buiten in de zon op te laden, of ook te laten werken :  de GSM, de camping-lamp, de ventilator, de MP3 player, enzovoort.

Van CompIt heb ik een batterijlader, AA en AAA, die je ook aan de autobatterij kunt laten laden, en dit werkt ook perfect.  Liefst met de ENELOOP batterijen van Sony, want die houden hun lading zéééér lang.En laatst deed ik een prachtige ontdekking, een tussenstuk van Tomtom, 12 V in en 12 V uit, met de mogelijkheid om tot 2 USB verbindingen aan te sluiten.


Prima dus, zo kan ik nu in één keer een iPod, een eReader en een GSM met de zon opladen !!!


En ook nog niet zo lang geleden vond ik een reservebatterij met zonnecel, die normaal opgeladen wordt met de USB van de lopende computer, maar die ik dus ook rechtstreeks met de zon kan opladen, via het vorige systeem.

De zonnecel hier heeft enkel de functie van het op spanning houden, anders zou het ding een week in de zon moeten liggen.  Als output heb je de connector voor de iPod/iPhone en een micro-USB.  Dus enkel als reservebatterij te gebruiken, maar best handig op minitrip.


Natuurlijk is dit de opengeklapte toestand, alles vouwt mooi naar binnen.

Dit alles heeft wel niets met zonne-koken te maken, maar het toont wel aan dat er ook muziek zit in de techniek van de zonnecellen.  Onlangs is er zelfs een batterij plus zonnepaneeltje, in één stuk, op de markt gebracht, wat sterk genoeg is om de laptop op te laden.  Een doorbraak, als je het mij vraagt, en meteen een nieuwe opdracht aan Sinterklaas.