vrijdag 3 februari 2012

Zelfbouw zonnekoker : de DATS (deel 1)

De DATS. Double Angled Twelve Sided.  Dit is een ontwerp van Teong H. Tan bestaande uit 12 vlakke elementen, die door het vormen van 2 hoeken, 60° en 45°, een parabool benaderen.


Zoals je ziet lijkt de koker op een parabool, maar het brandpunt (de plaats van de pot) ligt heel wat verder naar achter.  Het is meer een trechter, dan een parabool.  Het model op de foto is gemaakt uit karton en zilverpapier.  Wij gaan het proberen te maken uit schuimkarton en spiegelfolie.


Wat wij gaan gebruiken is een schuimkarton van 3,5 mm dik, minder dik dus als dat op de foto.  We gebruiken schuimkarton en geen gewoon karton, omdat we de vochtigheidsproblematiek uit de weg willen gaan.  De platen meten 100 * 70 cm.  Die kosten bijna 5 € per stuk, maar we zullen 2 elementen per plaat kunnen maken.  En dus hebben we er 6 nodig.


Als we het paneel maximaal willen gebruiken, dan nemen we de oorspronkelijke maten * factor 1,64.
Dan krijgen we een diameter van ongeveer 1,40 m.  Dat is mèèr dan behoorlijk.  We krijgen hierdoor 2 problemen, denk ik.  Windgevoeligheid en een plaatsprobleem.


De foto hierboven hoort niet bij dit project, maar toont de reflectie van de bomen in de spiegelfolie.  Die spiegelfolie is van een goede kwaliteit, maar ik moet die nu al uit Duitsland importeren.  Bijna 10 € voor 1 rol 150*58 cm.

We hopen een vermogen van 5 à 600 Watt te halen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten