zondag 27 maart 2011

"Flammkuchen"


Lente !

De vraagstelling : hoe krijgen we een "Flammkuchen" mooi gebakken ?  Niet in de oven, want daar wordt het deeg nooit mooi krokant.  Dus in de parabool, op een dun blik.  Een Flammkuchen is een specialiteit uit de Elzas, en behalve "tarte flambée" is er geen Belgische vertaling voor (vlamkoek ?).  Googelen maar voor een recept !


Het probleempje daarbij is, als we dit zo in het midden laten liggen, dat het midden verbrandt, en dat de randen onvoldoende hitte krijgen, en dus leggen we het blik excentrisch.  En dan zorgen we om de paar minuten voor een kwartdraai.

En omdat er nogal veel wind is, overdekken we de flammkuchen met een omgekeerde taartvorm, de damp kan mooi ontsnappen langs de randen, en dat is maar goed ook, want zoals gezegd, een flammkuchen moet een goed droog uitgebakken deeg krijgen.


Eventjes werd het problematisch, je hebt hier een hoge temperatuur nodig en om deze tijd van het jaar is de zon zeker nog niet op volle kracht.  Een condenspluim van een vliegtuig heeft het proces een paar minuten vertraagd !  Maar uiteindelijk kan het resultaat bekoren :


De zelfbouw slaagt er nog niet in om water helemaal aan de kook te brengen - de kleine belletjes komen wel, maar het overtuigt noch niet echt.  De zon moet eerst sterker worden.  Vanaf half april kan het geen probleem meer zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten