maandag 28 februari 2011

Thermoskist, Noorse kist of hooikist

Een zonneloos weekend nodigt uit tot een nieuw experiment.  Wat willen we bouwen ? Een absoluut lichtgewicht Noorse kist, een kist, waar je je kookpot in kunt plaatsen om het eten verder te laten garen, of om warm te houden.

Wat we er allemaal mee kunnen doen, dat is voor een volgend artikel.  Eerst de inkopen.  De vierkante verhuiskarton-doos heb ik nog.  Goed om 40 kg te bevatten, stevig dus.  Een rol radiatorfolie (4,5 €), een zak isoparels (kleine vervelende bolletjes die overal aan willen plakken - 5,99 €, maar daarvan gebruiken we enkel één derde), een schuim-isolatieplaat van 2 cm dik (3,75 € - verdwijnt volledig in het project + nog een rol dubbelzijdig kleefband voor tapijt (7,85 € - verdwijnt ook bijna volledig).  Wat alu-tape heb ik nog.  Alles samen dus zo'n 28 tot 30 € - en dus niet zo goedkoop.

Maar ja, de kist moet nu eenmaal in staat zijn het kookproces verder te zetten. Daarom de goede isolatie en het volledig omringen van de kookpot met alufolie, zodat er geen infrarood licht naar buiten kan.


Resultaat : 1,360 kg.

Mijn innerlijke kleine is tevreden.

En nu maar wachten op de tests.  Tussen haakjes, in conventionele keukens wordt zo'n Noorse kist al ingebouwd in het geheel.

Omdat je veel bespaart : je brengt het eten aan de kook en je laat het nog een 3-5 min doorkoken, en dan laat je het in de kist verder garen.

.

1 opmerking:

  1. Zo'n hooikist staat ook op mijn verlanglijstje, nu behelp ik me met handdoeken en dikke fleecedekens om de rijst te laten verdergaren. Ik ben wel benieuwd wat jij er allemaal in gaat klaarmaken!
    Bedankt voor de duidelijke foto's en tot later.

    BeantwoordenVerwijderen