maandag 16 januari 2012

Bij minusgraden koken met de zonHalf januari, rond het vriespunt, maar...  de schaduw maakt plaats voor de zon.  Het gras is nog wit en kraakt onder de voeten : we gaan water koken.

Dit is een risicovolle test.  Weliswaar geeft de thermometer op het brandpunt 230° aan, maar :

  • de parabool staat vrij, er staat een vanzelfsprekend koele bries
  • onder belasting zal de temperatuur wel niet zo hoog liggen
  • water is het moeilijkste om koken, toch proberen we met één liter
  • er is af en toe een wolkensluierJe ziet op de foto aan de helling van de parabool dat de zon wel nog laag moet staan, het is kwart voor twaalf op de klok.  En dus nog vroeg, gezien het winteruur.  Je merkt een groot verschil tussen de temperatuur aan de voor- en achterkant van de pot.  Aha ! Het wordt dus niet gemakkelijk.Maar dit is nu eenmaal het leuke aan de test, ik had ook een uur later op ons terrasje op het zuiden kunnen beginnen om op safe te spelen.

Goed, hier het resultaat : na 48 minuten kookte het water, weliswaar was er een verzwakking van 12 minuten door een wolkensluier.  

Wat wil dit zeggen ?  Dat wil zeggen, dat als je kunt water koken, dat je met veel meer gemak andere dingen kunt koken.  Maar gezien de buitentemperaturen zou ik zeggen laten we het nog maar een maandje uitstellen.Geen opmerkingen:

Een reactie posten