vrijdag 2 maart 2012

Wat met onze kookboeken als we koken met de zon ?

Weggooien ? Neen hoor.  De manier waarop je de dingen bereidt en de ingrediënten blijven dezelfde.  En dus kun je de recepten gewoon blijven gebruiken.Maar …  er is natuurlijk een maar.  Er is het thema water.  H2O.  Als je met de zon kookt wordt er véééél minder kookwater gebruikt.  1/3 tot 1/5 voor de bereiding van rijst, een paar lepels voor de aardappelen, en je eitjes kook je zelfs helemaal zonder water.

En er is nog een maar …  Welke temperaturen en hoe lang.

Als we brood bakken bij 150° C, dan is dat een perfecte temperatuur voor de zonneoven, alhoewel je anders je heil boven de 200° C gaat zoeken.  Is dit een probleem ? Neen, het duurt alleen wat langer, maar meestal niet echt zoveel langer als je zou verwachten.Hoe lang ? Dat is dan weer afhankelijk van de prestaties van je toestel en van de kracht en de stand van de zon.  Niks met 15 minuten à 225 °C voor je pizza.  Je pizza blijft je pizza.  Gooi je pizza-bakboek niet weg.

Toch zul je op deze blog een hoop receptjes vinden, maar dat is voornamelijk omdat we met de zon willen koken op een zeker niveau, en dus experimenteren we met heel wat exotische spitsvondigheden.  Verwacht geen recept van biefstuk met friet op grootmoeders wijze.  

Dat met het water krijg je snel onder de knie, en in de loop van de blog krijg je nog tips mee, hoe je strategisch met de zon kunt koken, hier en daar moet je anders denken.Even gewoon worden dus.  Er is véél minder aanpassing nodig als je je wel zou voorstellen. 


.

2 opmerkingen:

  1. Fijn dat ik mijn kookboeken kan behouden, Jan.
    Weet je, je kreeg vandaag een Award van mij. Nieuwsgierig? Kijk dan op mijn blog...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Vandaag via via hier terecht gekomen. ik ga er eens goed voor zitten om alles eens een keer door te lezen. Dit lijkt me de ideale oplossing om mijn energieverbruik nog meer omlaag te krijgen en lekkerder eten te bereiden (op strand misschien zelfs?) Lijkt me ideaal op mijn balkonnetje waar de zon de gehele dag lekker op schijnt.
    Op het moment moet ik het doen met koken op inductie. Dit is natuurlijk veel beter.

    BeantwoordenVerwijderen