vrijdag 4 maart 2011

Tajine beloofd, tajine gekregen

Goed.  Dan maar weer de valies-zonne-oven uitgehaald.  Tajine met kip.  Om 9:30 in de zon gezet om voor te verwarmen, om 11:30 de tajine erin bij 110 ° C,   dan zakt de temperatuur tot 80 °C, want je hebt de afgesloten ruimte geopend en een "koud" voorwerp erin gebracht.


Na een halfuurtje is de temperatuur weer bij 90 ° C, na een uurtje oscilleert die tussen 90° en 98° C.  Er ontstaat een condensfilm.  Om 15:00 ging de tajine in een mand met wollen deken, en om 17:30 hebben we genoten van een lekker warme maaltijd.  Warm, zoals we hem, anders gekookt, ook zouden eten.


De kist dient gereinigd, of tenminste de vochtigheid moet eruit.  Merk de parabool-vorm van de reflectors binnenkant.  Dit is het geheim van deze zonneoven.  Hier worden een paar extra graden gehaald.  In zo'n oven is de vloer of de onderste plaat zwart, om de infraroodstralen te kunnen absorberen.


Hier zie je hoe de zonneoven er uitziet als hij dicht is.  Mooi, maar 12,8 kg zwaar.  Dit komt vooral door het dubbel glas, wat de warmte binnenhoudt.


In de handel is deze oven niet meer te vinden,  maar het principe vind je wel nog terug in andere modellen.  Hieronder het resultaat van de dag.


Zo, dat waren de eerste tests.  Een en ander staat nu op het programma : we moeten nog een paar zelfbouw-modellen in productie brengen.  Een eenvoudige zelfbouw zonneoven.  Een moeilijkere hybride tussen een ovenkist en een paneelkoker, een zelfbouw-paraboolkoker en de hooikist in verschillende varianten.

Maar dit is voor de slechteweers-dagen weggelegd.  Morgen ?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten