dinsdag 15 november 2011

Ecologisch koken met de zon

Mie (vanuit Benin) : Mijn grootste bezwaar echter is dat er bij het 'zonne-koken' enkel 'Westers' materiaal gebruikt wordt. Ik ben dus nog steeds op zoek naar een alternatief om te kunnen koken met  zwart afrikaans, sub-Sahara materiaal'

Groot gelijk heb je, als je je ergert over de materialen, die bij het zonnekook-proces gebruikt worden.  Die wrevel had ik ook al, zo'n 9 jaar geleden ondertussen, als we ermee begonnen zijn.  Eerst kochten we een paraboolkoker, die bestond wel enkel uit metalen delen, maar ik moest eerst een hele dag sleutelen om het ding in mekaar te krijgen. Mijn hersens kookten nog voor de kookpot.

Een paar jaar later kocht ik de oven, gelukkig uit het materiaal, waaruit ook de valiezen gemaakt zijn. Een goede oplossing omdat kartonnen en houten modellen heel dikwijls te maken hebben met vochtproblemen.  Ondertussen gebruiken we de oven al 6 jaar, en vermoedelijk nog vele, vele jaren.

Er valt wel iets te zeggen voor de levensduur van die toestellen, ondanks hun tekortkomingen.  Toch blijft het een feit, dat dit geen natuurlijke  materialen zijn.  Ondertussen ken ik een producent, daar staat een zonneoven in de startblokken, volledig gemaakt uit natuurlijke en zelfs ecologische materialen, maar daar mag ik nog niets van openbaren, het is namelijk nog geheim.

Jammer hé.

Maar goed, daarmee zijn de gebruikte materialen nog niet sub-sahariaans, en misschien kun je wel uit de Sahara wat zand halen om het glas te maken, toch blijf je met een probleem zitten, dat is duidelijk.  Het gebruik van karton als grondstof, ook sub-sahariaans karton, leidt onvermijdelijk tot een korte levensduur. Het is voor ons wel belangrijk dat men die toestellen ter plaatse kan produceren en zo ook werk mogelijkheden schept.

Het karton-vraagstuk heb ik hier kunnen oplossen, ik gebruik schuimkarton (zie de pagina over zelfbouw).  Fantastisch materiaal.  Maar vermoedelijk weer niet sub-sahariaans. Ergens moet men ook het gewicht en de verplaatsbaarheid in acht nemen... Of men geeft ze een vaste plaats, eventueel voor een deel in de bodem ingewerkt... aha, dit brengt me trouwens op een ideetje ...

We hebben weinig info over wat daar bij jullie ter plaatse ter beschikking is aan materiaal, maar een materiaal wat "spiegelt" zul je wel altijd nodig hebben. Alhoewel, normaal gezien, er altijd betaalbaar materiaal kan gevonden worden.

Eigenlijk is er ook een "optische kant" aan de zaak. Men moet toch wel de juiste invalshoek van het licht kunnen berekenen of uitzoeken, aangepast aan de hoogte van de Afrikaanse zon - indien niet goed: géén rendement.

Verder moet men de manier van koken, de bereidingswijze van de gerechten nader bekijken. We hebben op TV gezien dat er schotels gemaakt worden, die vaak langere gaartijden nodig hebben op een zacht vuur, en dat krijg je maar moeilijk met een parabool : dat is quasi alles of niets, en dus vaak te hard en eerder voor vloeibare gerechten zoals soep. Dan is, vanuit onze ervaring, de oven een ideale oplossing...

Ook moet men zich afvragen op welk tijdstip van de dag de vrouwen koken, als het tegen de avond is heb je natuurlijk niet meer dezelfde power van de zon. Maar dat lossen wij hier op met een alternatieve versie van de oude hooikist, en we kunnen ons voorstellen, dat die met plaatselijk materiaal goed te verwezenlijken is.

Vandaar onze uiteindelijke vraag : welk type koker of oven zou je willen bouwen, en welk materiaal denk je te kunnen gebruiken ?  Is een paneelkoker voldoende, of wil je een oven ?  Welke recuperatie-materialen vind je daar ?  We willen graag mee brainstormen. 

Er zijn dus vele interessante aspecten aan het thema, en we willen graag helpen om een praktische oplossing te helpen tot stand te brengen. Eerst en vooral omdat de zon daar zo in overvloed ter beschikking is, en zeker omdat  hout halen een belasting voor de vrouwen uitmaakt, en houtskool of hout kopen, vooral in de steden, vaak veel te duur is voor de mensen...  Verder denken we dat het hele proces van omdenken via de vrouwen moet gaan, en zonder afbreuk te doen aan de tradities.  Wellicht kan reeds in het basisonderwijs een aanzet gemaakt worden...  Kwestie van anders denken, uit eigen ervaring weten we dat we even moet schakelen in ons brein, want ook voor ons was dit niet zo evident om de mogelijkheid om met de zon te koken als praktisch toepasbaar te "zien".Geen opmerkingen:

Een reactie posten