woensdag 30 november 2011

Is koken met de zon gevaarlijk ? Nee toch ...

De paraboolkoker is anders dan de oven en, ik herhaal hier eventjes, de paraboolkoker is een vuur, en de zonneoven is een oven.  Zijn die dingen nu gevaarlijk ? Koken = hitte, en dus ...


Nemen we eerst de zonneoven.  De hitte wordt geconcentreerd in een ruimte, die zeer goed geïsoleerd is, dat moet ook, anders werkt het niet.  Je kunt de oven zelfs bij de hoogste temperaturen overal aanraken, ook bovenop het glas (indien dubbel).  De zonnestralen worden nergens buiten dit afgesloten ovengedeelte geconcentreerd, en er is dus geen gevaar.

Maar opgelet, van als je dit gedeelte, de oven dus, opent, dan komt je de volle hitte zeer snel tegemoet.  En door de iets moeilijkere toegang dan bij een conventionele oven (een kleine vergrendeling) kun je best bij het openen al je handschoenen of je pannelappen gebruiken, en je kunt beter ook je gezicht vooreerst maar wegdraaien.  Gevaarlijker dan een andere oven ?  Niet echt, maar de eerste keer kan het zijn dat de hitte je toch verrast...
De paraboolkoker bundelt de zonnestralen in de open lucht, naar een brandpunt waar dan ook de temperatuur onmiddellijk, maar dan ook onmiddellijk zééér heet wordt.

Velen denken dat ze de hitte aan de spiegel kunnen voelen.  Neen, de spiegel blijft koud, aan de voorkant evenals aan de achterkant.  Het brandpunt, de houder voor pot of pan, wordt het heetst, maar er is ook een zone rond het brandpunt, waar de temperatuur hoger is.  Om die hitte op te vangen moet niet alleen de bodem van je pot of pan zwart zijn, maar wel je gehele pot of pan.  En zelfs het deksel.

Als je de paraboolkoker voor het eerst gebruikt, dan doe je dat best mét een zonnebril.  Tenminste zolang je niet gewoon bent aan het spel van de reflecties blijft het regelen in de hoogte of in de breedte gevaarlijk.

En gevaarlijk is het ook als je niet gelooft dat het werkt.  Ik vraag aan de ongelovigen om hun broek eventjes te laten zakken en op de houder plaats te nemen, kwestie van tenminste een blijvende indruk na te laten ...Geen opmerkingen:

Een reactie posten