maandag 11 april 2011

Mikken naar de zon

We zijn net terug uit midden Portugal, de streek van Coimbra.  30-32° C.  Volop zon.  

Wie de zon niet opzoekt, is verkeerd bezig.  De zon geeft ons de energie en de informatie die we nodig hebben.  De controleurs van deze wereld proberen ons van de zon af te houden, we zouden wel eens authentieke persoonlijkheden kunnen worden.  Een doordenkertje.

Wij mikken op de zon, zoveel mogelijk.  En mikken, dat moeten we ook met onze zonnetoestellen, want achterstevoor werken ze helemaal niet, en hoe beter ze gericht zijn, hoe efficiënter ze werken.

Neem nu de parabool, hoe zien we dat die goed naar de zon gericht staat ?  Gemakkelijk : je ziet dat aan de schaduw van de poten :


En de hoogte ?  Daarvoor is een hulpje voorzien :  een metalen plaatje aan de zijkant met gaatjes, die je op mekaar moet afstemmen :Bij de zonneoven wordt de hoogte meestal geregeld door de armen van het deksel, die zoals hier door schuifklemmen vastgezet worden, of door een verandering van de positie van de armen.  Je moet dan kijken bij welke stand het meeste licht ingevangen wordt.


En de juiste richting van de oven, daarvoor is er dan een hulpmiddeltje : dit latje wordt op de zon gericht, en de schaduw van de vooruitstekende lip geeft de juiste richting aan, namelijk als je de oven zo draait, dat er geen schaduw is.


Wat je echter op de foto niet kunt zien, is dat er op het vooraan aangebrachte latje, aan beide kanten van de vooruitspringende lip, markeringen zijn : 1 uur, 2 uur, 3 uur, 4 uur.   Als je een schaduw hebt van bvb. 3 uur links van het lipje, dan zal de zon binnen 3 uur optimaal zijn.  Zo kun je de oven op voorhand gereed zetten, om ondertussen boodschappen of wat dan ook te kunnen doen, en als je terug bent de tafel te kunnen dekken.

Anderszijds kun je aan de rechterkant dan zien, hoelang je over tijd bent om je oven uit te richten.  Een parabool kun je best alle twintig minuten uitrichten, de oven is daar heel wat minder gevoelig, afhankelijk van de tijd van het jaar en van de eventuele bewolking.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten