donderdag 28 april 2011

Zonnekoken - dit was april 2011

De volgende dagen is er geen mooi weer meer te verwachten hier in Genk. En dus sluiten we de maand maar af.

Er waren hier 15 prachtige werkbare zonnekookdagen en dat maakt het totaal voor dit jaar 15 + 12 + 2 = 30.  Geen slecht begin als je het mij vraagt. Theoretisch gezien zouden we jaarlijks zo'n 100 dagen moeten kunnen halen. De zon staat in elk geval nu al een pak hoger : 170 ° C op de parabool, 160° C in de oven, 145 ° C in de zelfbouw-koker (onbelast) ...


Het minder geslaagde deel van de statistiek is wel het povere gebruik, die we van al deze prachtige dagen gemaakt hebben : 6 dagen.  Slecht voor mijn "return on investment" ...

Dit is in de eerste plaats te wijten aan een trip in Portugal.  Daar zagen we tussen haakjes een systeempje, die wat stromend water via een filter naar een ouwe BMW-turbo leidde, die dan gekoppeld was aan een 30W elektromotor, waarmee dan de laptops opgeladen werden.  Dit was in het ecologisch gerunde Quinta da Cerca in Midoes (streek van Coimbra).

Het is ook een beetje te wijten aan een soort media-tsunami over zonnekoken in Limburg,  in gang gezet door Gianmario Monachesi van de Velt in Genk.  In de volgende dagen zet ik alle evenementen en links nog eens op een rijtje.  Hopelijk kunnen we de opnames ook weergeven of verlinken.
We hebben dus geen brood en geen taarten gebakken, maar wel een paar keer muffins.  4 keer de restjes terug opgewarmd, een paar heerlijke soepen gemaakt, vooral een uitstekende waterkers-kervel-soep.

Kip eenmaal in de versie "Fernanda" en eenmaal in de versie "Piri-Piri".  En niet vergeten een Mexicaans potje "Posole".  Eenmaal tortilla.  Tenslotte ook driemaal rijst.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten