dinsdag 7 juni 2011

Hoe krijg je nu in godsnaam antipasti met de zon gekookt ?

Zonnekoken mag dan bijna niets anders als voordelen hebben, en dat is ook zo, er is toch nog altijd een probleem waar je altijd rekening moet mee houden : spatten.

Zowel op de parabool als in de oven zijn spatten geen bron van vreugde als je die moet opkuisen.  Ze zijn soms heel hardnekkig, en je verliest er heel veel tijd mee.

Dus ga je zoveel mogelijk de pot, de pan, de braadslee van een passend sluitend deksel voorzien, zodat er geen spatje wegkomt.  Maar goed, dan kan de stoom niet weg, en soms wil je dat en soms wil je dat niet.  En vooral : je ziet niet meer wat er gebeurt.

En op de parabool is dat geen probleem, je kijkt bij voorzichtig opgeheven deksel.  In de oven kun je niet zomaar de oven even open maken, want dan verlies je teveel waardevolle warmte, zeker op het einde van het proces.

En dus grijpen we voor de antipasti naar onze braadfolie,  10 meter op een rol en dus snijden we er een stuk af.  Dat kan later opnieuw gebruikt worden, tot 10 keer, want we snijden het niet kapot zoals een braadzak (gebruik NOOIT gewone plastiek !!!).En zo kunnen we blijven monitoren wat er gebeurt, zonder de oven te moeten openen.  Mooi zo !

Hier nog eens onze braadfolie :


Wat de braadzakken betreft - dat zijn de zakken uit braadfolie, gereed om een kip of kalkoen in te steken, die je ook bij conventioneel koken gebruikt.  Populair zijn die zakken niet meer hier te lande.  We vinden ze wel nog in Duitsland, de "Brat Beutel" van "Toppits".

Wordt er hier in België soms niet meer normaal gekookt ?  Hier vind je enkel de microgolf-variante van de folie.  Bah !

1 opmerking:

 1. heyhey!!
  Vraagje, waar kopen jullie de spiegelfolie? Dit lijkt me een must om hogere temperaturen te halen, zeker voor de zonne-oven....( wil er dus echt brood in bakken, zal dus alle zonlicht kunnen gebruiken).
  Groetjes
  MV
  ps : ik heb geen visa, dus ik zou hem ergens willen kopen waar ik met overschrijving kan betalen....

  BeantwoordenVerwijderen