woensdag 25 mei 2011

Koken met de zon heet nadenken

Liep er weer een recordberichtje binnen op Google Nieuws : vandaag, 25/5/2011, staat het al vast dat dit de zonnigste lente is ooit.  Nog een record...

Maar dus eentje met een positieve zijde - ik spaar een hoop elektriciteit, en met een negatieve zijde - ik betaal me blauw aan sproei-water.  Maar zonder groenten geen koken !


Vandaag hebben we erwten en worteltjes gemaakt op de parabool, heel klassiek.  We trokken een in de weg groeiende aardappelplant uit en kijk, er hingen heel veel mooie knolletjes aan.


En dus gingen de erwtjes en de worteltjes in de hooikist, en de aardappelen met héél weinig water op de parabool.  Nog geen 15 minuutjes later waren ze gaar.


Ondertussen bereidden we twee broden voor, speltbroden.  De eerste was echter nog niet helemaal doorbakken, en de tweede was al gerezen.


En toen gingen we in de fout : we dachten dat we de twee broden dan samen in de oven konden steken.  Maar de temperatuur zakte té veel en het ene brood kon niet meer verder doorbakken, en het tweede kwam niet in vaart.  En dus hebben we het eerste even laten doorbakken in de gewone oven.

En wat hebben we dus geleerd vandaag ?
Haast en spoed zijn zelden goed ...
Volgende keer meer tijd voorzien tussen de twee broden dus.
En nàdenken doe je beter vooraf.

1 opmerking:

 1. jullie hebben me aan het dromen gezet....
  een paar vraagjes : ik zie dat jullie gewone potten gebruiken. Verbranden de handvatten dan niet? Is een zwarte kookpot een goed idee ( een mosselpot misschien?)Maar dan enkel om water mee op te warmen en groenten in water mee klaar te maken....anders bakt alles te snel aan denk ik.
  Hebben jullie al eens water opgewarmd om dat dan in de vaatwasser of wasmachine te kieperen? Dat zal een aanzienlijke stroombesparing opleveren.....
  maar een paar ideetjes hé!!
  Veel groetjes
  De vertekes

  BeantwoordenVerwijderen