zondag 29 mei 2011

Vragen van lezers over potten en pannen en meer ...

Voor sommige mensen is het misschien moeilijk om te vatten dat de zonne-kookprocessen anders lopen dan bij koken op gas of elektriciteit... eerlijk waar, ook ik heb daar in de aanvangsperiode zo mijn bedenkingen bij gehad.  Er brandt niets aan, ook al gebruikt men beduidend minder water dan normaal - nu ja, wat is normaal ?

Als ik bvb. soep maak op de parabool, dan begin ik met ajuin in wat olie aan te braden, en dan gaat het verder, zoals anders, maar met minder water.  Dat vul je dan bij op het einde van de kooktijd.  Niets moeilijks dus...

Bij aardappelen kook je ook met zeer weinig water, het is bijna als stomen. Groenten bevatten zelf ook veel vocht en dat komt ook vrij bij het kookproces.

Onze potten zijn eerder van de goedkopere soort.  Mat zwart aan de buitenkant, of volledig uit zwart blik.  Geen dik staal om de kooktijd niet onnodig te verlengen, en men vindt hier en daar in de supermarkt of in de Aveve allerlei versies : kookpotten, braadpannen, braadslee, cake-vormen...

In de oven kan men eigenlijk ook de silicone bakvormen - die meestal blauwe en slappe dingen - gebruiken. De pot type mossel-kookpot is wel een goed voorbeeld, binnenkant kan die rustig wit zijn.

 

 

De handvaten verbranden evenmin als bij conventioneel koken, maar je moet wel altijd pannenlappen gebruiken, want heet worden ze wèl ! Bij de plaatsing op de parabool van een pan met steel moet die steel wèl naar voor gericht zijn, dan is hij uit het brandpunt.

We koken wel water, meestal op de Pentagon Star en gieten dan het al kokende water over de groenten... dat spaart tijd.

Voor de afwas kan men inderdaad ook water warmen met de zon, een prima idee van Maman Verte, we gaan dit ook toepassen... we hebben sowieso geen stroom-verslindende vaatwasser in huis !

Of het praktisch is voor een wasmachine weet ik niet, té ingewikkeld maak ik het liefst ook niet... de hoeveelheden die men dàn nodig heeft, die zijn daar ook veel groter. Voor een kleine handwas lukt het natuurlijk zeker.

Voor de liefhebbers van ludieke oplossingen : op de volgende foto zie je dat we het droogrek gebruikt hebben om de vers gemaakte pasta te drogen...

1 opmerking:

 1. hallo!
  heel erg bedankt voor jullie snelle antwoord!! Ik kon gisteren om de ene of de andere vreemde reden geen reactie plaatsen, vandaar mijn late reactie.
  Ik ben zelf aan het knutselen geslagen, met radiatorfolie, en heb aldus mijn eerste "zonnekoker" gemaakt, van materiaal dat ik nog in huis had. En het is goed gelukt! Het water werd al goed heet bij de eerste poging. Manlief heeft me beloofd om er een echte voor me in elkaar te knutselen....binnenkort!!
  En ik heb al plannen om dit eventueel te integreren in een project voor leerlingen van het 5-de jaar middelbaar....
  Als ik wat meer tijd heb, blog ik erover!!!
  Super bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen