zaterdag 21 mei 2011

Marathon met de zon

We zijn omsingeld vandaag.  Van een kermiskoers.  We zitten vast.  Maar de zon schijnt ...

08:15  We stellen de oven op en laten hem opwarmen
08:30 De oven brengt 77° - we stellen nu ook de parabool op
08:45 De oven haalt nu 95° - we stellen onze zelfbouw - Pentagon Star paneelkoker op
09:00 107° in de oven en we beginnen de uitjes te stoven op de parabool, na 10' zijn die al klaar
09:15 We beginnen aan de cake : de "Bola de Canela"
09:30 De portugese kaneelkoek gaat in de oven en dit bij 125°


09:45 Water voor de koffie gaat in de Pentagon Star.  In de oven rijst de cake bij 115°.


10:00 De cake bakt rustig verder bij 120°


10:15 De soep "Caldo Verde" is in de maak.  Er komt nu nog kervel bij.



10:30 De soep is klaar en verdwijnt in de hooikist. In de oven dampt het nu bij 135°.


10:45 De cake ruik je al, de thermometer wijst zo'n 144° aan.


11:00 Het water is klaar voor de koffie
11:15 De cake is klaar en gaat er nu uit - prima uitgebakken



11:30 De oven haalt 150° in leegloop, de rest van het water wordt terug opgezet


11:45 Room en chorizo gaan in de borden en de soep wordt erover gegoten


12:00 De oven haalt nu 156° in leegloop en de drie toestellen staan mooi in de rij.


12:15 De spaghettisaus gaat in de oven die prompt van 162° naar 135° zakt.


12:30 Het water voor de spaghetti gaat op de parabool, we beginnen met de deeg voor het brood.
12:45 Het water kookt en de spaghetti gaat erin


13:00 Brooddeeg klaar, spaghettisaus bij 140°, de volkorenspaghetti duurt ietsjes langer
13:15 De spaghetti is gaar
13:30 We kunnen eten !


13:45 De oven haalt in leegloop 150°
14:00 Nu zelfs 160° - tijd voor de afwas - in de Pentagon Star kookt het water voor de thee


14:15 Het brood, met rozijnen, zit in de oven en begint lekker te rijzen, 138°


14:30 Het brood is nu goed gerezen, 142°


14:45 Tijd om de cake te proeven en de appelthee erbij.  Heerlijk.




15:00 Het brood ziet er heel goed uit - 145°


15:15 We strijken het brood in met eigeel.  De temperatuur zakt naar 135°.


16:00 Het brood is klaar en dus halen we het er uit.


16:15 Genoeg voor vandaag !

2 opmerkingen:

  1. waaaauuuuwww, dat was de eerste gedachte die me te binnen schoot toen ik je blog ontdekte. En dan : " EINDELIJK"...iemand die dat even kan/wil uittesten.
    Koken met zon heeft alles wat me enthousiast kan krijgen : low tech, low cost, low impact, low maintenance....en high value &taste! Blijkbaar hé!
    Ik wil het ook wel proberen, maar eerst nog zoiets ineen knutselen, en dat zal voor de vakantie zijn.
    Ik ben alvast een volger van jullie blog!!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @maman verte : nuja, we testen al 8 jaar... we volgen je blog ook, we evolueren zo langzaam weer terug naar meer vegetarisch ! Als je zelf wil knutselen, prima, juni tot augustus zijn goede maanden voor zelfbouw-toestellen. Binnenkort komen we met plannen en foto-ondersteuning voor de montage. Bedankt voor het volgen ! Tot binnenkort.

    BeantwoordenVerwijderen