maandag 15 augustus 2011

Dan maar nog wat theorie over koken met de zon

De rozen zijn aan de tweede bloei toe, een zee van dauwdruppels op het morgengras, herfstweer.

We hebben nu al een dertigtal glazen ingekookt zonder de zon ... jammer.  Nu ja, de lente was nu eenmaal "top" en onze "return on investment" komt niet in gevaar :-)

Met steriliseren en konfijten moeten we dus nog eventjes wachten...




Even terug naar het "gewoon" eten koken met de zon.  Wat kun je nu "snel" klaarmaken en wat vergt er meer tijd ?  Wat gaat er het snelst ? Welk gerecht lukt bij gesluierde zon of tegen de avond ?

Het antwoord is : vis. Vis bak je probleemloos bij 110 - 120 ° C, naargelang de vis 30-90 min.  Ook eieren, rijst, bladgroenten, fruit zijn snel gemaakt.  Cake en muffins gaan snel, maar de temperatuur moet wel tot 130-150 ° C hoog.

Wat is dan wat langzamer ?  Aardappelen, brood, soep, geweekte bonen, wortels en andere wortelgroenten.

En wat is het moeilijkst ?  Meerdere broden, niet geweekte bonen en linzen, grote stukken vlees en, vooral, ... water !

Dus als er even een opklaring dreigt, dan weet je waar je niet moet aan beginnen :-)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten