maandag 8 augustus 2011

Gisteren op de vlooienmarkt ...

In deze zomertijd is er elke zondag in Genk een enorme vlooienmarkt, misschien wel de grootste van het noordelijk halfrond :-)

En kijk eens wat ik gevonden heb :


Een pracht van een oude steriliseerketel met een nog werkende, even-zo-antieke thermometer.  
Dit komt nu eens goed van pas.  We hebben een elektrische Weck-ketel, maar geen ketel voor rechtstreeks op het vuur.

Wat betekent dat allemaal voor het steriliseren met zonne-energie ?  Wel, in de oven kan ik probleemloos "droog" steriliseren, de glazen staan dus niet in water.  Da's prima, maar dit wil zeggen dat er water IN het glas moet zijn (en dus kan ik géén glazen met cake, brood of groentepaté in de oven maken).

Wat ik ook (liefst) NIET kan doen is in de oven "droog" GROENTEN steriliseren, want daar is altijd een risico op botulisme.  Fruit en tomaten zijn geen probleem, want door de zuren kan het probleem niet ontstaan. Dus fruit en tomaten in de oven geen probleem.

Dus groenten altijd "nat" steriliseren, en dat kan niet in de oven en moet dus noodgedwongen op de parabool, in de ketel van op de foto (maar die spuit ik dan eerst van buiten zwart met hittebestendige verf voor motoren). 

Dan blijft er nog één probleem : de pot is groot, en de parabool (100 cm doorsnee) is relatief te klein.  De ideale oplossing kun je natuurlijk wel kopen. Welke parabool haalt 1200 W - 300 ° C, en wordt niet gehinderd door de grootte van de pot ? De  Papillon .  Maar dan ben je al gauw zo'n 500 € kwijt.

En dus zijn we aan het broeden op een zelfbouw-parabool met 180 cm doorsnede ...  en voor zo'n 80 tot 100 €.  Per slot van rekening kun je door te steriliseren met de zon het meest besparen ...1 opmerking:

 1. Hallo,
  Zou je zo vriendelijk willen zijn om me te vertellen waar in Genk deze vlooienmarkt plaats vindT
  mijn email adres
  w.meulenberg@home.nl
  bij voorbaat dank

  BeantwoordenVerwijderen