dinsdag 2 augustus 2011

@ Maman Verte

Natuurlijk laten we Maman Verte niet graag alleen met haar gewetensprobleem (zie haar reactie op mijn post van gisteren).

Omdat er hier een hartverscheurende keuze gemaakt moet worden, en omdat je zowel van de vraag en misschien ook van het antwoord iets op kunt steken, maken we er een aparte post van.

En wat vraagt Maman Verte :

En dus twijfel ik : ofwel maak ik een pentagon star met die bon-prix-folie, ofwel een zonne-oven, en bestel ik tegen volgend jaar ( iedereen heeft recht op 1 financiële uitspatting per jaar) een paraboolkoker....wat denk jij ? Wat zou ik doen ? Een oven maken met de folie of een Pentagon star maken met de folie ?????

Een zonneoven zèlf bouwen, dat kàn, maaaaar : 

Het is heel tijdrovend en moeilijk om een zonneoven in zelfbouw te maken, vooral wegens het probleem van de vochtigheid.  Er bestaan wel goede plannen, maar je kunt kartonnen modellen vergeten.  Je frustratie zou wel eens groot kunnen zijn, en dat willen we vermijden.

De zelfklevende reflectorfolie gebruiken (binnen)  in een oven, dat zal niet lukken, want de hitte en de vochtigheid weken het met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid weer los (bij een paneelkoker wordt de folie zelf niet warm !!).  De reflector kun je natuurlijk wel met de folie maken.

Wat is nu ideaal ?

1. Koop een zonneoven.  Daar ga je het meeste plezier aan beleven.  Het model wat ik gebruik kost zo'n 260 €, en een parabool kost al snel 199 € (een goede dan, uit geanodiseerd aluminium).  Zoveel verschil is dat niet.  Voor zo'n uitspatting moet Maman Verte zich dan wellicht even wenden tot de hogere machten.

2. Maak een parabool met de spiegelfolie.  Misschien moet je dan wel een rolletje bijbestellen.  Maar met de spiegelfolie zie ik dat zelf nu ook wel zitten.  Misschien is de DATS iets voor jou.  Zelf wil ik nu een snel uit elkaar neembare parabool van 180 cm doorsnee maken met die zelfde spiegelfolie.

3. Maak een Pentagon Star met gewone alufolie.  

Mediteer er misschien nog eens over, of kom eens langs ...


1 opmerking:

  1. ahaaaaaa!!!! Merci voor het antwoord!Ik zal er eens met papa over praten ..hij is de klusjesman in huis...
    Heel erg bedankt voor dit uitgebreide antwoord. Ik wist niet dat een oven maken zo'n probleem is. Ik dacht dat dat eenvoudiger was dan een parabool. Ik bestudeer het uitgebreid!!En als we eens in Limburg zijn, laat ik het weten!
    Groetjes
    De Vertekes

    BeantwoordenVerwijderen